Continental Foods bant plofkip uit producten

Continental Foods bant plofkip uit producten
GAIA

Continental Foods, het voedingsconcern boven merken als Aïki, Devos Lemmens en Liebig, heeft de ‘Better Chicken Commitment’ (BCC) ondertekend. Het betekent onder meer dat het bedrijf tegen 2026 geen plofkippen meer zal gebruiken in zijn producten in vijf Europese landen.

 

Dierenwelzijn

De BCC houdt een aantal normen in op het vlak van dierenwelzijn, die worden gesteund door de grootse dierenwelzijnsorganisaties in Europa. Wie de BCC tekent, verbindt er zich onder meer toe om tegen 2026 geen snelgroeiende rassen (‘plofkippen’) meer te gebruiken, om de dieren meer ruimte en natuurlijk licht te geven, en om ze te verdoven alvorens ze te slachten.

 

Continental Foods wil tegen 2026 aan alle criteria van de BCC voldoen in België, Duitsland, Finland, Frankrijk en Zweden. Een onmiddelijke omschakeling is quasi onmogelijk aangezien 97% van de vleeskippen in België afkomstig is van de intensieve pluimveefokkerij. Alle schakels binnen de productieketen (kippenhouderijen, slachthuizen,...) hebben dus voldoende tijd nodig om de omschakeling te maken. Toch denkt Continental Foods dat 50% van zijn Belgische producten tegen 2024 aan de BCC zal voldoen.

 

Voorbeeld voor de sector

Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenwelzijnsorganisatie GAIA, ziet in de beslissing van Continental Foods een sterk signaal voor de hele sector: "Dit is een belangrijke beslissing die een positieve impact zal hebben op miljoenen dieren. We moedigen andere voedingsgroepen, maar ook fastfoodketens en de horeca, aan om zich te laten inspireren door de inzet van de Belgische leider in de voedingssector en een einde te maken aan de ergste praktijken bij het kweken en slachten van vleeskuikens.”

 

Continental Foods is niet het eerste grote voedingsbedrijf dat de BCC ondertekent. Eerder verbonden Nestlé, Danone, Unilever, Dr. Oetker en KFC zich er reeds toe om te voldoen aan de genoemde criteria.