Continente opent kassaloze winkel in Lissabon

Continente

Onder de naam Continente Labs heeft de Portugese retailer Continente een eerste kassaloze supermarkt geopend, die qua opzet en concept sterk doet denken aan Amazon Go.

 

Alles verloopt via app

De zopas ingehuldigde autonome winkel bevindt zich in het centrum van Lissabon (Rua D. Filipa de Vilhena) en heeft een winkeloppervlakte van zo’n 150 m², schrijft MNA. De supermarkt is uitgerust met 230 camera’s en meer dan 400 schapsensoren, die nauwgezet kunnen registreren wat klanten uit de rekken halen en eventueel terugleggen. Het systeem kan zelfs detecteren wanneer klanten producten op een verkeerde plaats achterlaten. "Wij zijn het eerste Europese merk dat een winkel opent zonder kassa's," zegt Frederico Santos, directeur innovatie en digitale transformatie.

 

Wie in de nieuwe shop aankopen wil doen, moet de Continente Labs-app downloaden. Het volstaat vervolgens om de door de app gegenereerde QR-code te scannen bij de ingang van de winkel. Klanten kunnen zich vanaf dan volledig concentreren op het winkelen en wanneer ze klaar zijn gewoon buitenwandelen. De afrekening gebeurt via een aan de app gekoppelde debet- of kredietkaart.

 

Winkel van de toekomst

Continente Labs is momenteel geopend van 12.00 en 21.00 uur, en dit zes dagen per week. Er zijn een zestal mensen in de winkel aanwezig, om goederen in ontvangst te nemen, rekken bij te vullen en de hygiëne en veiligheid van de operaties te waarborgen.

 

Continente heeft op dit moment geen concrete plannen om bijkomende vestigingen van het concept te openen. Toch twijfelt Santos er niet aan dat dit model deel uitmaakt van de winkelervaring van de toekomst. “Deze oplossing is de experimentele basis waaruit de juiste oplossingen zullen ontstaan", benadrukte hij.