Cora tovert 14 miljoen euro verlies weg

defotoberg / Shutterstock.com

Hypermarktgroep Cora boekt in België 14 miljoen euro verlies af, met dank aan eigenaarsfamilie Bouriez. In de voorbije vier jaar zou de eigenaar al 74 miljoen euro aan verlies hebben bijgespijkerd, nog zonder de ook al verlieslatende ketens Match en Smatch

 

54 miljoen aan verliezen

De eigenaars van Cora, de holding Delfipar van Frans-Belgische familie Bouriez, hebben 14 miljoen euro vers kapitaal in de hypermarktformule gepompt, om zo vervolgens 14 miljoen euro aan overgedragen verlies weg te kunnen boeken. Dat meldt de website De Rijkste Belgen. In de afgelopen vier jaar zouden de eigenaars in totaal al 74 miljoen euro verlies hebben weggezuiverd uit de keten met 7 hypermarkten in België.


De keten haalde in 2019 een omzet van 508 miljoen euro, opnieuw een terugval ten opzichte van de 524 miljoen euro een jaar eerder. Toen steeg ook het verlies naar 25 miljoen euro, wat voor een totaal overgedragen verlies van 77 miljoen euro zorgde. In 2020 introduceerde de keten enkele nieuwigheden, zoals een verpakkingsvrije shop-in-shop en een digitale wijnbeurs, maar de concrete resultaten hiervan zijn nog onbekend.


De familie heeft bovendien nog andere verlieslatende ketens bij te spijkeren: Delfipar zou in 2019 voor alle drie zijn retailformules – Cora, Match en Smatch – 54 miljoen euro aan verlies hebben gefinancierd. Dat geld komt mogelijk uit de verkoop van het Luxemburgse dochterbedrijf Delfilux aan moederholding Louis Delhaize, die 183 miljoen euro opbracht in 2019. Louis Delhaize was in dat jaar zelf goed voor een gedaalde omzet van 7,9 miljard euro. Het verlies werd wel fors teruggedrongen van 998 miljoen euro tot 119 miljoen euro.