Dagelijks haalt een miljard euro aan voedsel niet eens de winkel

Dagelijks haalt een miljard euro aan voedsel niet eens de winkel
Shutterstock.com

Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaat er elk jaar voor 363 miljard euro voedsel verloren, nog voor het in de winkelrekken ligt. Slechte bewaarinfrastructuur is de grootste boosdoener.

 

Tot 21% verlies

De grootste verspilling vooraf vindt plaats in Zuid-Azië, Noord-Amerika en Europa. In Centraal- en Zuid-Azië gaat iets meer dan een vijfde van de geproduceerde voeding verloren, wereldwijd gaat het om 14% van alle voedsel. Nieuw-Zeeland en Australië scoren het best met een verlies van ‘slechts’ 5,8%.

 

De grootste verliezen zijn het gevolg van gebrekkige opslaginfrastructuur in boerderijen, dus bij de producenten zelf. Vaak is het voedsel onvoldoende afgeschermd van micro-organismen, insecten en knaagdieren. Volgens Carola Fabi, hoofd statistiek van de FAO, hebben de landbouwers lang niet altijd de middelen om te investeren in betere infrastructuur en technieken. "In die gevallen is overheidssteun nodig", zegt ze in De Standaard.

 

Tegen 2030 willen de Verenigde Naties de voedselverspilling per persoon met de helft verminderen. "Voedselverlies zet onnodig veel druk op het milieu en de grondstoffen die gebruikt werden om het voedsel te produceren", zegt directeur-generaal van FAO Qu Dongyu. "Het betekent in essentie dat grondstoffen werden verspild en zonder reden vervuiling werd gecreëerd en broeikasgassen werden uitgestoten."