Dalende vleesaankopen doen slagerijen sluiten | RetailDetail

Dalende vleesaankopen doen slagerijen sluiten

Dalende vleesaankopen doen slagerijen sluiten

Als gevolg van diverse campagnes om het vleesverbruik te minderen, zijn de vleesaankopen in ons land sterk teruggevallen en sluit elke week een slagerij de deuren. De overblijvende beenhouwers verruimen hun activiteiten vaak met traiteursdiensten.


Verbruik daalt

Onderzoek van GfK Belgium wees uit dat de aankoop van vlees voor thuisverbruik tussen 2002 en 2015 met meer dan een kwart daalde. In 2002 ging het nog om 27,1 kg per persoon, in 2015 viel dat terug tot 19,9 kg. Vleesmengelingen (36%), varkensvlees (31%) en rundsvlees (25%) blijven populair. Daarnaast kocht een gemiddelde Belg ook nog zo’n 10 kg pluimvee en gevogelte en 6 kg vis.

 

Vooral de kleinere soorten als paarden- en orgaanvlees worden minder gekocht, maar ook runds- en kalfsvlees ligt minder goed in de markt. Voor varkensvlees bleef de consumptie de jongste jaren dan weer constant. De globale terugloop van de vleesaankopen wordt onder meer toegeschreven aan de diverse campagnes om het verbruik te verminderen. Eén op de tien Vlamingen eet nu minstens drie keer per week geen vlees of vis, terwijl dat in 2011 nog beperkt bleef tot één op de twintig.

 

Volgens het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing blijft thuis de belangrijkste consumptieplaats voor voeding in het algemeen en voor vlees en gevogelte in het bijzonder. Voor deze laatste categorieën vindt zelfs drie vierde van de consumptiemomenten thuis plaats.

 

Gevolgen voor slagers

Dit alles heeft ook gevolgen voor het aantal slagers: hun aantal daalde van zo’n 4.100 in 2009 naar 3.645 in 2015. Momenteel sluit zowat elke week een beenhouwer de deuren. Het vinden van een opvolger blijkt steeds moeilijker te worden.

 

De slagers die overblijven, vangen de daling op met een verruiming van het aanbod. “De tijd dat je bij de slager enkel vlees en charcuterie kon kopen, is al lang voorbij”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in het Nieuwsblad. “Om te overleven, zijn slagerijen geëvolueerd naar allround voedingswinkels die inspelen op onze veranderde en bredere voedingspatronen. Bijna vier op de tien bieden dag in dag uit vegetarische producten en gerechten aan.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen van de discountketen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.