Dan toch een akkoord bij Mestdagh

Foto RetailDetail

Na een nachtelijke marathonvergadering hebben de directie en vakbonden bij Groupe Mestdagh eindelijk een ontwerp van sociaal akkoord bereikt. Dat omvat zowel efficiëntiemaatregelen als investeringen.

 

Meer polyvalentie

Er is overeenstemming over een nieuwe organisatie van het werk, met meer polyvalentie. Daardoor zal men minder beroep doen op interimwerknemers, schrijft Le Soir. Daar staat een premie tegenover. Ook de geïntegreerde winkels zullen voortaan op zondag openen. Het afvloeien van 340 medewerkers zal voornamelijk verlopen via een stelsel van vervroegd pensioen en vrijwillig vertrek. De directie engageert zich om 21,2 miljoen euro te investeren in een commerciële herlancering van de winkels, waarbij de retailer meer wil inspelen op de trend naar bio en lokale producten. Mestdagh zal de afdeling slagerij-traiteur opwaarderen, net als de bakkerijen en het versassortiment.

 

"Dit akkoord zal Mestdagh toelaten om naar de toekomst te kijken en het pad van de winstgevendheid terug te vinden", zegt de directie in een mededeling. De vakbonden klinken minder enthousiast: volgens Myriam Delmée van Setca is het een achteruitgang. Ze zal het ontwerp wel voorleggen aan de achterban, maar niet verdedigen. Ook Evelyne Zabus van de christelijke vakbond CNE zal het akkoord ‘louter objectief’ presenteren. Ze geeft toe dat het personeel ongeduldig werd, omdat de mogelijkheid om vanaf 56 jaar met brugpensioen te gaan, binnenkort wegvalt.

 

Familiebedrijf Mestdagh baat 83 Carrefour Market-supermarkten uit in het Franstalige landsgedeelte. Het bedrijf was de voorbije jaren verlieslatend en kondigde in mei van dit jaar een herstructurering aan ,waarbij het geen winkels sluit maar wel efficiënter wil worden.