Danone gaat voor “zero netto CO2-uitstoot” | RetailDetail

Danone gaat voor “zero netto CO2-uitstoot”

Danone gaat voor “zero netto CO2-uitstoot”

De Franse voedingsreus Danone engageert zich voor een nieuwe klimaatpolitiek. Einddoel is een "zero netto CO2-uitstoot" bij alle activiteiten die onder zijn rechtstreekse verantwoordelijkheid vallen, dus ook bij de toeleveranciers.

Ecologische voetafdruk van 18,8 miljoen ton

Het nieuwe klimaatbeleid van Danone streeft naar een "zero netto CO2-uitstoot" op lange termijn, te beginnen met een halvering in intensiteit (-50%) van broeikasgassen tegen 2030. Het bedrijf verbindt zich er ook toe om al vóór 2025 te starten met een absolute afname van de uitstoot. Vandaag heeft Danone naar eigen zeggen een ecologische voetafdruk van 18,8 miljoen ton.

 

Om dat ambitieuze doel waar te maken, zal Danone niet alleen focussen op de domeinen die rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf vallen (productie, verpakking, logistiek, einde levenscyclus) maar ook op de domeinen waarin het bedrijf een gedeelde verantwoordelijkheid draagt. Het gaat dan in het bijzonder om de landbouw, die goed is voor 65% van de totale uitstoot.

 

"Onze activiteiten houden rechtstreeks verband met natuur en landbouw", zegt CEO Emmanuel Faber. "De risico's van de klimaatopwarming zijn hoog. Ze hebben zowel een weerslag op de natuurlijke cycli waarvan wij afhangen als op de leefomstandigheden van families landbouwers en melkveehouders. Vandaag engageren we ons om veel verder te gaan en zetten we een beslissende stap in de richting van een veerkrachtig groeimodel."

 

Vijf prioriteiten in de klimaatstrategie

Om die ambitieuze doelstellingen te bereiken, heeft Danone in zijn klimaatstrategie vijf prioriteiten vastgelegd:

  • De globale uitstoot van broeikasgassen van het bedrijf reduceren in het uitgebreide activiteitendomein.
  • Initiatieven ontwikkelen voor de opname van koolstof in natuurlijke ecosystemen zoals bossen, mangroves en de bodem.
  • De ontbossingsimpact van de bevoorradingsketen van Danone volledig wegwerken tegen 2020.
  • Veerkracht inbouwen in de voedsel- en watercycli.
  • Bijdragen aan het cultiveren van gezonde voedingsgewoontes, die efficiënt gebruik maken van hulpbronnen en met ingrediënten die duurzaam geproduceerd worden.

 

Danone heeft al flink wat ervaring met het beperken van zijn CO2-uitstoot. In 2008 lanceerde het bedrijf nog een plan om de CO2-intensiteit voor de activiteiten die onder zijn rechtstreekse verantwoordelijkheid vielen, in een periode van vijf jaar met 30% te verminderen. Met succes: eind 2012 kondigde de groep een resultaat aan van -42% (uitgedrukt in gram CO2 per kilogram verkocht product). Daarmee had het zijn doelstelling niet alleen overtroffen, maar ook een jaar eerder behaald dan gepland.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.