Danone opent duurzame fabriek voor babyvoeding

Danone opent duurzame fabriek voor babyvoeding
Foto Nutricia/Danone

Danone heeft zopas zijn nieuwe Nutricia-fabriek in Nederland geopend. De ultramoderne fabriek heeft 240 miljoen euro gekost en moet een antwoord bieden op de toenemende vraag naar gespecialiseerde babyvoeding.

 

Specifieke gezondheidsbehoeftes

De nieuwe Nutricia-fabriek in Cuijk (Nederland) is, met een prijskaartje van 240 miljoen euro, één van de grootste investeringen ooit van Danone in het Europese productienetwerk. De fabriek zal vooral gespecialiseerde babyvoeding produceren (bijvoorbeeld voor baby’s met koemelkallergie), maar ook gewone babyvoeding. Op volledige capaciteit kunnen er meer dan 600 verschillende producten gemaakt worden voor baby’s in meer dan 90 landen .

 

De wereldwijde vraag naar babyvoeding voor kindjes met specifieke gezondheidsbehoeftes neemt toe. Zo ontwikkelt tegenwoordig ongeveer 2 tot 5 procent van de baby’s een koemelkallergie in het eerste levensjaar. De nieuwe fabriek moet een antwoord bieden op die stijgende vraag naar gespecialiseerde babyvoeding.

 

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van de productiesite is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De nieuwe fabriek zal de productiecapaciteit verdubbelen, maar zal niettemin 60 procent minder water en een kwart minder energie verbruiken. Ook de CO2-uitstoot wordt met de helft verminderd. Om de ecologische impact nog verder te verlagen wordt er enkel gebruik gemaakt van 100 procent hernieuwbare elektriciteit en zal al het fabrieksafval gerecycleerd worden.
 

Bovendien gebruikt de fabriek exclusief zuivelingrediënten uit West-Europa – de regio met de laagste CO2-uitstoot van zuivelproductie ter wereld. Danone scoorde vorige maand nog zeer goed in een studie van CDP naar de ‘milieuvriendelijkheid’ van grote bedrijven.