Danone schrapt 120 banen in België

Shutterstock.com

De eind vorig jaar aangekondigde herstructurering van de voedingsgigant zal ook de Belgische activiteiten van Danone treffen. Vooral Alpro wordt zwaar geraakt.

 

Nationale structuur

Eind vorig jaar maakte Danone bekend dat er wereldwijd tot 2.000 kantoorjobs zouden verdwijnen. Nu wordt ook duidelijk hoe groot de schade in België zal zijn. Door de reorganisatie zullen er in totaal 120 jobs verdwijnen bij de afdelingen zuivel, water (Evian), plantaardige zuivel (Alpro) en babyvoeding (Nutricia). Anderzijds hoopt het bedrijf wel zoveel mogelijk mensen aan boord te houden. Volgens woordvoerster Ann De Jaeger worden er immers ook 67 nieuwe jobs gecreëerd.

 

Vandaag hebben de vier hogergenoemde divisies nog een eigen aansturing, schrijft De Tijd. Danone kiest er nu voor om ze samen te voegen tot één Belgische structuur, waardoor er overlappende jobs geschrapt kunnen worden.

 

Arbeiders buiten schot

Het zwaartepunt van de herstructurering in België komt bij het Alpro-hoofdkwartier in Gent te liggen, waar alle commerciële functies zouden verdwijnen. Het gaat om 68 van de in totaal 500 bediendejobs. Alpro Gent zal zich in de toekomst enkel nog richten op de ontwikkeling van nieuwe producten en op de globale marketing van alle plantaardige Danone-producten.

 

De Franse zuivelgigant heeft ook twee productiesites in ons land, in Rotselaar en Wevelgem. Voor de arbeiders die daar aan de slag zijn, heeft de herstructurering geen gevolgen.

 

De globale reorganisatie moet de rentabiliteit van Danone weer opkrikken. De zwakke resultaten van het bedrijf hebben onrechtstreeks al geleid tot het ontslag van topman Emmanuel Faber. Hij wordt binnenkort opgevolgd door Antoine de Saint-Affrique, die overkomt van Barry Callebaut.