Danone stopt met ‘te gebruiken tot’ voor yoghurt

Shutterstock.com

In de strijd tegen voedselverspilling vervangt Danone op het gros van zijn producten de vermelding ‘te gebruiken tot’ door ‘ten minste houdbaar tot’.

 

Voedselveiligheid

Met de wijziging wil de voedingsmiddelengigant aangeven dat heel wat producten nog perfect veilig zijn, ook al werd de houdbaarheidsdatum enkele dagen overschreden. "We analyseerden al onze producten. Van 85% daarvan kun je wel degelijk nog wat langer eten zonder dat er een probleem is met de voedselveiligheid", zegt kwaliteitsmanager Sofie Buekers in Het Nieuwsblad.  

 

Een hele reeks merken (waaronder Danone, Activia en Actimel) krijgen daarom voortaan een minimale houdbaarheidsdatum (‘ten minste houdbaar tot’) in plaats van een uiterste houdbaarheidsdatum (‘te gebruiken tot’). Bij de overige 15% van de producten, zoals puddings en verse kaas, blijft alles bij het oude. "Bij die producten kunnen we de kwaliteit en voedselveiligheid niet garanderen na de vervaldatum", zegt Buekers.

 

Goed signaal

Volgens microbioloog Frank Devlieghere, die gespecialiseerd is in de houdbaarheid van voedsel, geeft Danone met de wijziging een belangrijk signaal in de strijd tegen de voedselverspilling. "Het zal consumenten bewuster maken van het verschil in datum en wellicht zullen er nog andere producenten volgen", zegt hij aan de VRT.

 

Devlieghere merkt ook op dat producenten nog al te vaak kiezen voor ‘te gebruiken tot’, terwijl dat in vele gevallen niet nodig is. "Producenten zijn daar tot nog toe niet niet echt mee bezig, maar zouden daar veel bewuster moeten mee omspringen. Al moet de voedselveiligheid altijd voorop blijven staan", besluit hij.