Danone-topman Faber doet afstand van dubbelrol

Shutterstock.com

Danone gaat met onmiddellijke ingang op zoek naar een nieuwe CEO. De gecontesteerde Emmanuel Faber behoudt wel zijn zitje als voorzitter van de voedingsgigant.

 

Magere resultaten

Faber ligt al een tijdje onder vuur. Met name de activistische investeerders, waaronder Artisan Partners Asset Management, Causeway Capital Management en Bluebell Capital Partners, namen de CEO de voorbije maanden op de korrel en hebben opgeroepen tot veranderingen.

 

In november stuurde Bluebell een brief naar het management met de vraag om de functies van CEO en voorzitter te splitsen en de huidige voorzitter en CEO Faber te vervangen. Bovendien was de investeerder niet tevreden over het totale aandeelhoudersrendement dat, sinds Faber in oktober 2014 het roer overnam, ver achterblijft bij zijn grotere rivalen Nestlé en Unilever.

 

Volgens Le Figaro heeft de raad van bestuur gisterenavond, na een intense vergadering van 3 uur, opnieuw zijn steun aan toegezegd aan Faber. Maar daarvoor moest hij wel accepeteren dat zijn rol als CEO weldra is uitgespeeld. Hij zal in de toekomst enkel voorzitter zijn. De raad van bestuur start nu het rekruteringsproces voor een nieuwe operationele baas.

 

Faber trad in dienst bij Danone in 1997 en werd in oktober 2014 benoemd tot CEO van het concern. Sinds december 2017 is hij daarnaast ook voorzitter.