Danone verkoopt aandelen in Yakult | RetailDetail

Danone verkoopt aandelen in Yakult

Danone verkoopt aandelen in Yakult
Foto: Seika Chujo / Shutterstock.com

Danone verkoopt twee derde van zijn aandelen in de Japanse zuiveldrank Yakult. De transactie is naar schatting goed voor zo’n anderhalf miljard euro. 

 

Participatie van 21 naar 7%

Hoewel Danone de grootste aandeelhouder van Yakult blijft, verkoopt het voor 1,8 miljard dollar (ongeveer 1,4 miljard euro) aan aandelen van de Japanse drankenproducent en vermindert zo zijn participatie van 21 naar 7%. Danone is al meer dan tien jaar aandeelhouder van Yakult, terwijl de Franse voedingsproducent zelf ook al de concurrerende yoghurtdranken Activa en Actimel in portefeuille heeft. 

 

Waarom Danone de aandelen van de hand doet, heeft het niet bekend gemaakt, maar wellicht heeft het te maken met de recente intrede van de activistische investeerdersgroep Convex Management in zijn kapitaal. Zo'n maand geleden kocht de groep zich in en zette meteen druk op het management: Convex wijst erop dat de voedingsproducent zijn concurrentiële positie vooral in Europa weer moet aanscherpen. 

 

Strategisch weinig zin

Daarbij kunnen de vrijgekomen middelen na de verkoop van het Yakult-aandeel de nodige financiële slagkracht geven om verder te investeren. De volledige overname van de Japanse zuivelproducent lag toch al niet binnen de mogelijkheden, aangezien een eerdere poging van Danone om het belang te verhogen werd afgeslagen door de producent.

 

Strategisch had zo’n groot aandeel in het bedrijf dan ook nog weinig zin. Met een participatie van 7% blijft Danone immers toch de grootste aandeelhouder van Yakult en houdt het ook een zitje in de raad van bestuur. Yakult heeft al aangekondigd dat het de 24,6 miljoen aandelen zelf zal verkopen. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top