Danone verkoopt aandelen in Yakult | RetailDetail

Danone verkoopt aandelen in Yakult

Danone verkoopt aandelen in Yakult
Foto: Seika Chujo / Shutterstock.com

Danone verkoopt twee derde van zijn aandelen in de Japanse zuiveldrank Yakult. De transactie is naar schatting goed voor zo’n anderhalf miljard euro. 

 

Participatie van 21 naar 7%

Hoewel Danone de grootste aandeelhouder van Yakult blijft, verkoopt het voor 1,8 miljard dollar (ongeveer 1,4 miljard euro) aan aandelen van de Japanse drankenproducent en vermindert zo zijn participatie van 21 naar 7%. Danone is al meer dan tien jaar aandeelhouder van Yakult, terwijl de Franse voedingsproducent zelf ook al de concurrerende yoghurtdranken Activa en Actimel in portefeuille heeft. 

 

Waarom Danone de aandelen van de hand doet, heeft het niet bekend gemaakt, maar wellicht heeft het te maken met de recente intrede van de activistische investeerdersgroep Convex Management in zijn kapitaal. Zo'n maand geleden kocht de groep zich in en zette meteen druk op het management: Convex wijst erop dat de voedingsproducent zijn concurrentiële positie vooral in Europa weer moet aanscherpen. 

 

Strategisch weinig zin

Daarbij kunnen de vrijgekomen middelen na de verkoop van het Yakult-aandeel de nodige financiële slagkracht geven om verder te investeren. De volledige overname van de Japanse zuivelproducent lag toch al niet binnen de mogelijkheden, aangezien een eerdere poging van Danone om het belang te verhogen werd afgeslagen door de producent.

 

Strategisch had zo’n groot aandeel in het bedrijf dan ook nog weinig zin. Met een participatie van 7% blijft Danone immers toch de grootste aandeelhouder van Yakult en houdt het ook een zitje in de raad van bestuur. Yakult heeft al aangekondigd dat het de 24,6 miljoen aandelen zelf zal verkopen. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!