Danone verkoopt aandelen in Yakult

Danone verkoopt aandelen in Yakult
Foto: Seika Chujo / Shutterstock.com

Danone verkoopt twee derde van zijn aandelen in de Japanse zuiveldrank Yakult. De transactie is naar schatting goed voor zo’n anderhalf miljard euro. 

 

Participatie van 21 naar 7%

Hoewel Danone de grootste aandeelhouder van Yakult blijft, verkoopt het voor 1,8 miljard dollar (ongeveer 1,4 miljard euro) aan aandelen van de Japanse drankenproducent en vermindert zo zijn participatie van 21 naar 7%. Danone is al meer dan tien jaar aandeelhouder van Yakult, terwijl de Franse voedingsproducent zelf ook al de concurrerende yoghurtdranken Activa en Actimel in portefeuille heeft. 

 

Waarom Danone de aandelen van de hand doet, heeft het niet bekend gemaakt, maar wellicht heeft het te maken met de recente intrede van de activistische investeerdersgroep Convex Management in zijn kapitaal. Zo'n maand geleden kocht de groep zich in en zette meteen druk op het management: Convex wijst erop dat de voedingsproducent zijn concurrentiële positie vooral in Europa weer moet aanscherpen. 

 

Strategisch weinig zin

Daarbij kunnen de vrijgekomen middelen na de verkoop van het Yakult-aandeel de nodige financiële slagkracht geven om verder te investeren. De volledige overname van de Japanse zuivelproducent lag toch al niet binnen de mogelijkheden, aangezien een eerdere poging van Danone om het belang te verhogen werd afgeslagen door de producent.

 

Strategisch had zo’n groot aandeel in het bedrijf dan ook nog weinig zin. Met een participatie van 7% blijft Danone immers toch de grootste aandeelhouder van Yakult en houdt het ook een zitje in de raad van bestuur. Yakult heeft al aangekondigd dat het de 24,6 miljoen aandelen zelf zal verkopen.