Danone verkoopt resterend belang in Yakult

Yakult verpakkingen
Shutterstock.com

Zuivelgroep Danone gaat z’n resterende participatie in de Japanse probioticaproducent Yakult van de hand doen. De multinational was aandeelhouder sinds 2004 maar slaagde er niet in het bedrijf over te nemen. 

 

Financiële discipline

Volgens de zuivelmultinational is de verkoop ingegeven door financiële discipline: het bedrijf wil z’n kapitaal elders inzetten en z’n balans versterken, meldt het persbericht. Beide bedrijven zullen wel op lange termijn blijven samenwerken om probiotica te promoten. Ook bestaande commerciële samenwerkingen, zoals joint-ventures in India en Vietnam, blijven behouden.
 

Het nieuws komt niet geheel onverwacht. Twee jaar geleden had Danone z’n belang in Yakult al afgebouwd van 21,29% naar 6,61%. Het zuivelbedrijf was er niet in geslaagd om de Japanse producent volledig over te nemen en zag daarom weinig heil in een grote participatie. Bovendien heeft Danone met Actimel een concurrerend product op de markt.
 

Beide gefermenteerde drankjes bevatten melkzuurbacteriën die zouden bijdragen tot een gezonde darmflora en een betere weerstand, een gezondheidsclaim die ze van de Europese voedselveiligheidscommissie EFSA niet meer op de verpakking mogen plaatsen. Yakult werd ontwikkeld door wetenschapper dr. Minoru Shirota en kwam al in 1935 in Japan op de markt. Intussen is het zowat wereldwijd verkrijgbaar. Actimel werd in België ontwikkeld en kwam in 1994 op de markt. Recent lanceerde Danone nog een plantaardige versie van het drankje.

Tags: