Danone wil 5 miljard euro plantaardig tegen 2025

Een potje Activia-yoghurt van Danone
Martin Kovacik / Shutterstock.com

Danone lanceert een 'Plant-Based Acceleration Unit', die voor een versnelling op de plantaardige markt moet gaan zorgen. Tegen 2025 moet de plantaardige omzet meer dan verdubbelen, van twee naar vijf miljard euro.

 

Een nieuw hoofdstuk

Danone voert in Noord-Amerika een structuurverandering door: de grootste afdeling van het bedrijf, die voor 'zuivel en plantaardige producten', wordt een aparte bedrijfstak met een eigen CEO. Binnen die tak is het vooral opvallend dat aan een nieuwe 'Plant-Based Acceleration Unit' een belangrijke rol wordt toebedeeld: de afdeling moet voor een versnelling op de plantaardige markt gaan zorgen.

 

Danone wil de wereldwijde verkoop van plantaardige producten meer dan verdubbelen van twee miljard euro in 2019 naar vijf miljard euro in 2025. Dat de merkfabrikant inzet op veganisme is niet nieuw (zo kocht het enkele jaren terug het Belgische Alpro), maar de multinational zegt nu klaar te zijn voor een nieuw hoofdstuk.

 

Ook voor baby’s en Russen

Die nieuwe drie miljard euro moet voor een derde van groei op de kernmarkten komen (de Verenigde Staten en Europa) en voor twee derde van de uitbreiding naar nieuwe geografische gebieden en categorieën, aldus een woordvoerder tegenover FoodNavigator. Verdere expansiemogelijkheden ziet Danone onder meer in Zuid- en Oost-Europa, maar ook in Latijns-Amerika en Afrika. Op die laatste twee continenten staat de ontwikkeling wel nog maar in de kinderschoenen, geeft de multinational toe.

 

Als nieuwe productsegmenten ziet de groep onder andere koffie, babyvoeding en producten voor ouderen, net als veganistische varianten van bestaande merken. Zo zijn in de Benelux de yoghurts van Activia en Danio sinds kort ook al in een plantaardige variant verkrijgbaar. Danone denkt dat plantaardig ook een wezenlijk onderdeel zal uitmaken van de nieuwe realiteit die zal volgen op de wereldwijde coronapandemie. Onder meer bij Alpro tekende het bedrijf al in het eerste kwartaal een forse groei op.