De Bisschopsmolen bakt kleiner brood tegen voedsel verspillen

De Bisschopsmolen bakt kleiner brood tegen voedsel verspillen

De Bisschopsmolen bakt kleiner brood tegen voedsel verspillen

Bakkerij De Bisschopsmolen in Maastricht bakt sinds kort broden van 650 gram in plaats van 800 gram, om bij te dragen aan een afname van de voedselverspilling en een toename van het bewust eten van brood.

Product aanpassen en wijzen op voedingswaarde

“Wij zien het als voedselproducent als onze verantwoordelijkheid om producten in het kader van minder voedselverspilling aan te passen en de klant te wijzen op de voedingswaarde van brood”, vertelt bakker Frank van Eerd. De bakkerij begon eerder dit jaar met het gewicht van de croissants te verlagen van 100 naar 75 gram per stuk. Vorige week werd het volledige assortiment brood aangepast, gebakken op basis van spelt.

 

De beslissing heeft tot flinke discussies in de winkel geleid, vertelt Van Eerd: “Voor de ouderen is het nog wennen, omdat ze hun koopgewoonten moeten veranderen. De jongere klanten vinden het kleinere brood geweldig”.

 

Veel consumenten gooien brood weg omdat het niet in een kleinere verpakking in de winkel ligt. Een kwart van de mensen gooit dan ook regelmatig eten weg omdat de verpakking te groot of niet hersluitbaar is. “Met name van de jonge alleenstaanden en tweeverdieners verspilt bijna 40% eten op deze manier. Het gaat in Nederland jaarlijks om ruim twee miljard kilo voedsel, meer dan 150 euro per persoon per jaar”, weet Van Eerd.

 

Aanpassen aan activiteiten

Ook het eten van de gewenste hoeveelheid brood per dag leidt tot minder weggooien: de consument zou het eten van brood kunnen aanpassen aan zijn activiteiten van die dag. Heeft hij een minder actieve dag dan kan wit brood volstaan, moet er meer inspanning worden geleverd kan hij kiezen voor meergranen of zwaar desembrood.

 

Bakker Van Eerd spant zich al enige jaren in om brood als product met gezonde ingrediënten zoals de juiste koolhydraten te positioneren: niet alleen als sponsor in de sport, maar ook in de zorg brengt hij brood onder de aandacht. De Bisschopsmolen werkt hiervoor samen met Daily Fresh Food in Geleen. In deze samenwerking is er extra aandacht voor het verband tussen eiwitten in brood en spierherstel na ziekte.

 

Broodrestanten worden paneermeel

Brood dat toch overblijft in de winkel krijgt een nieuwe bestemming als paneermeel: Traiteur Saveur maakt er gehaktbrood met Limburgse ingrediënten van. “Het is goed om nu al te kijken naar mogelijkheden voor verwerking van overgebleven product en grondstoffen. Over enkele jaren is iedere ondernemer verplicht om zonder afval te produceren, dus in een gesloten keten voor restverwerking te ondernemen”, weet de bakker-ondernemer in Maastricht.

 

De Bisschopsmolen bakt al jaren met natuurlijke granen en grondstoffen van lokale telers om de belasting van milieu en transport te beperken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".