De Koninck wordt nu ook ‘echt’ een Bolleke

Het Bolleke van De Koninck wordt tot vandaag in de historische brouwerij in Antwerpen gebrouwen.
Foto: Pecold / Shutterstock.com

Geen verwarring meer mogelijk als men op café een ‘Bolleke’ vraagt: het Antwerpse bier van brouwerij De Koninck zal nu ook officieel zo heten. "We gooien de handdoek in de ring en geven de Antwerpenaar zijn zin", aldus de brouwerij.

 

Bolleke tot in Hongkong

In de Antwerpse volksmond is het altijd al een ‘Bolleke’, maar officieel heette het bier tot nu toe gewoon De Koninck. Dat kon echter weleens tot verwarring leiden, zeker buiten Antwerpen, en daarom verandert de brouwerij deze week de naam van haar speciaalbier. Op het etiket prijkt vanaf vrijdag, het begin van het driedaagse Bollekesfeest in Antwerpen, effectief de naam Bolleke. Het bier, dat die (bij)naam meekreeg vanwege het bolle glas waarin het wordt geserveerd, krijgt die dag ook een symbolisch certificaat van het stadsbestuur om de naamsverandering te bekrachtigen.

 

"Vanaf dan bestel je overal ter wereld - van Antwerpen over New York tot Hongkong - een Bolleke", aldus een woordvoerder tegenover De Morgen. Brouwerij De Koninck is de oudste brouwerij die nog werkzaam is in de binnenstad van Antwerpen. Hoewel het merk inmiddels eigendom is van Duvel Moortgat, blijft de productie ter plaatse. Op de brouwerijsite is sinds enkele jaren ook een food- en bierbelevingscentrum gevestigd.