De Marc Wilmots in Jef Colruyt

De Marc Wilmots in Jef Colruyt

Het is met Colruyt een beetje zoals met de Rode Duivels: ze winnen wel, maar krijgen toch kritiek. Maakt dat van Jef Colruyt een Marc Wilmots? RetailDetail Food blikt terug op de week.

“Niet overtuigd”

Soms staan we er met grote ogen op te kijken. Colruyt publiceerde eerder deze week zonder meer knappe resultaten: omzet, winst, marktaandeel… alle indicatoren stonden duidelijk op groen. En dat terwijl de tegenstand toch niet van de minste was. Toch deden de beleggers de beurskoers kelderen. Hadden we iets gemist dan? 

 

Even de analisten raadplegen, want dat doen ze op tv na de wedstrijd ook. “Wij zijn niet overtuigd”, klinkt het bij KBC Securities. En ook: “We zien geen opstekers op korte termijn.” De kosten stijgen en de marges staan wat onder druk, zo blijkt, en dat zien de financiële bollebozen niet goed aflopen. Zelfde verhaal bij Barclays: daar zien ze onvoldoende winstgroeipotentieel en vinden ze het aandeel te duur. Stel je voor: te duur! We hebben het nochtans over Colruyt… 

 

Geen laagste prijs online?

Bij L’Echo concluderen ze dat beleggers heimwee hebben naar de mooie jaren 1990-2000. De verwachtingen liggen te hoog en Colruyt put zich teveel uit in excuses (prijsdruk, concurrentie, economisch klimaat…). Kort samengevat: Colruyt is een overschatte ploeg en de coach kent er niet veel van. Exact dus wat Filip Joos vindt van Marc Wilmots en zijn Rode Duivels, ook al spreken de feiten hem tegen. Moet er nog zand zijn? 


Maar de kritiek kwam afgelopen week ook uit een andere hoek. De laagste prijs blijkt namelijk niet te gelden voor onlineklanten: die betalen bij Collect & Go vaak meer dan in de winkel, omdat Colruyt online de prijzen vergelijkt met andere webshops, niet met de fysieke concurrenten. Of dat een goede strategie is, daarover zijn de meningen verdeeld, maar het probleem zal worden aangepakt, heeft Colruyt beloofd.  

 

Protectionisme

De daling van het Colruytaandeel had volgens de kranten ook te maken met de dreigende Brexit. Ook in retailland staat de Europese eenheidsmarkt ter discussie: nu is het weer Roemenië dat dwarsligt. Het land wil supermarkten verplichten om minstens 51% lokale producten te verkopen, op straffe van zware boetes. Eerder hadden ook Slovakije en Polen al protectionistische maatregelen aangekondigd, maar de kans op slagen lijkt nihil – in tegenstelling tot de kansen van onze nationale ploeg. Voor ons niet gelaten, wij kopen onze lokale producten binnenkort immers in de Antwerpse overdekte foodhal die nog dit najaar de deuren moet openen. 


Afgelopen week vernamen we ook dat Philadelphia als eerste grote stad in de VS een belasting invoert op frisdranken. Officieel uit bezorgdheid om de volksgezondheid, in de praktijk toch vooral uit geldnood. Net als bij ons, dus. Leest u vooral ook de andere artikels in onze wekelijkse RetailDetail Food nieuwsbrief, want deze week vatten we immers een actueel onderwerp bij de rode horens: het potentieel van e-commerce in de FMCG-sector. Tot volgende vrijdag!

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Heineken gaat Mort Subite internationaal uitrollen

15/12/2017

Heineken gaat het Belgische biermerk Mort Subite wereldwijd aan de man proberen te brengen. Dat deed het eerder ook al met Affligem en dat werd een groot succes. Mort Subite wordt beschikbaar in alle landen waar Heineken te vinden is.

RetailDetail Food #26 staat online

15/12/2017

Zijn sales reps nog welkom op de winkelvloer? Die vraag stelden we in het 26ste nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers. De antwoorden liepen uiteen.

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Back to top