Delfood mikt op de mobiele consument | RetailDetail

Delfood mikt op de mobiele consument

Delfood mikt op de mobiele consument

Differentiatie loont voor Delfood: de groothandelsdivisie van de Groep Louis Delhaize verkent nieuwe markten en bedient steeds meer winkels in tankstations, luchthavens, metro- en treinstations. 

Veelbelovende niche

Sinds 1 januari van dit jaar levert Delfood niet langer aan de winkels van het zusterbedrijf Delitraiteur. “Dat betekende een volumeverlies van 20% in droge voeding en 50% in vers. We waren verplicht om nieuwe markten aan te boren”, verklaart gedelegeerd bestuurder Jean-Marc Van Cutsem. Een analyse van de foodretailmarkt toonde al gauw waar de mogelijkheden lagen. 

 

“Grote hyper- en supermarkten moeten zich heruitvinden. De groei zit in buurtwinkels, premium foodretail, specialisten en e-commerce”, weet marketingdirecteur Stéphane Genicot. Proximiteit is een veelbelovende niche waarin Delfood zich helemaal thuis voelt: “Mensen wonen kleiner en leggen geen voorraad meer aan. Onze buurtwinkels worden de provisiekast van de consument.” 

 

Pompshop wordt buurtwinkel

De nieuwe baseline van Delfood luidt voortaan ‘U vindt ons steeds op uw weg’. De retailer wil immers overal aanwezig zijn waar de klant is, en die is vaak onderweg. Mobiliteit is daarom de nieuwe markt die Delfood nu aanpakt: winkels bij tankstations, in metro- en treinstations en op luchthavens.

 

Met een uitgekiend concept en een aangepast assortiment groeit de pompshop uit tot een volwaardige buurtwinkel. Een exclusief partnership met Texaco werpt snel vruchten af: “Bij elke ombouw zie we een omzetstijging met 40%. We hebben ook goed draaiende winkels in de stations van Luik-Guillemins en in Antwerpen-Centraal, waar we de plek van de voormalige Spar hebben ingenomen. Wij slagen wél op die locatie omdat ons concept beter inspeelt op de noden van de mobiele consument.” 

 

In ziekenhuizen, universiteiten en hotels ziet de groep mogelijkheden: “Veel hotels hebben rentabiliteitsproblemen. Wanneer we een maaltijdenmeubel en een microgolfoven in de lobby plaatsen, reiken we gasten een oplossing aan zonder dat het hotel er personeel moet inzetten.” Verder ziet Delfood potentieel in minder evidente locaties als bibliotheken, wassalons, of sportclubs. Ook foodservice biedt kansen.

 

“De juiste keuzes gemaakt”

De strategie loont, bevestigt Van Cutsem. Nieuwe winkeltypes, zoals pompshops, krantenwinkels en nachtwinkels, maken nu al 39% uit van de bevoorrade verkooppunten en 45% van de omzet. Delfood knoopt weer volop aan met groei: “In augustus bedroeg de gecumuleerde omzetstijging +5,4%. Als ik enkel de pure Delfoodomzet vergelijk, dus zonder Delitraiteur, dan spreken we over +35%. We hebben de juiste keuzes gemaakt!”

 

Delfood bevoorraadt meer dan 350 winkelpunten, waaronder Louis Delhaize-franchisenemers, eigen filialen en zelfstandige winkels die onder eigen naam werken. De grossier realiseerde in 2015 een omzet van 178 miljoen euro met 400 medewerkers. Voor 2016 rekent Delfood op een omzet van 195 miljoen euro zonder Delitraiteur.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.