Delfood mikt op de mobiele consument | RetailDetail

Delfood mikt op de mobiele consument

Delfood mikt op de mobiele consument

Differentiatie loont voor Delfood: de groothandelsdivisie van de Groep Louis Delhaize verkent nieuwe markten en bedient steeds meer winkels in tankstations, luchthavens, metro- en treinstations. 

Veelbelovende niche

Sinds 1 januari van dit jaar levert Delfood niet langer aan de winkels van het zusterbedrijf Delitraiteur. “Dat betekende een volumeverlies van 20% in droge voeding en 50% in vers. We waren verplicht om nieuwe markten aan te boren”, verklaart gedelegeerd bestuurder Jean-Marc Van Cutsem. Een analyse van de foodretailmarkt toonde al gauw waar de mogelijkheden lagen. 

 

“Grote hyper- en supermarkten moeten zich heruitvinden. De groei zit in buurtwinkels, premium foodretail, specialisten en e-commerce”, weet marketingdirecteur Stéphane Genicot. Proximiteit is een veelbelovende niche waarin Delfood zich helemaal thuis voelt: “Mensen wonen kleiner en leggen geen voorraad meer aan. Onze buurtwinkels worden de provisiekast van de consument.” 

 

Pompshop wordt buurtwinkel

De nieuwe baseline van Delfood luidt voortaan ‘U vindt ons steeds op uw weg’. De retailer wil immers overal aanwezig zijn waar de klant is, en die is vaak onderweg. Mobiliteit is daarom de nieuwe markt die Delfood nu aanpakt: winkels bij tankstations, in metro- en treinstations en op luchthavens.

 

Met een uitgekiend concept en een aangepast assortiment groeit de pompshop uit tot een volwaardige buurtwinkel. Een exclusief partnership met Texaco werpt snel vruchten af: “Bij elke ombouw zie we een omzetstijging met 40%. We hebben ook goed draaiende winkels in de stations van Luik-Guillemins en in Antwerpen-Centraal, waar we de plek van de voormalige Spar hebben ingenomen. Wij slagen wél op die locatie omdat ons concept beter inspeelt op de noden van de mobiele consument.” 

 

In ziekenhuizen, universiteiten en hotels ziet de groep mogelijkheden: “Veel hotels hebben rentabiliteitsproblemen. Wanneer we een maaltijdenmeubel en een microgolfoven in de lobby plaatsen, reiken we gasten een oplossing aan zonder dat het hotel er personeel moet inzetten.” Verder ziet Delfood potentieel in minder evidente locaties als bibliotheken, wassalons, of sportclubs. Ook foodservice biedt kansen.

 

“De juiste keuzes gemaakt”

De strategie loont, bevestigt Van Cutsem. Nieuwe winkeltypes, zoals pompshops, krantenwinkels en nachtwinkels, maken nu al 39% uit van de bevoorrade verkooppunten en 45% van de omzet. Delfood knoopt weer volop aan met groei: “In augustus bedroeg de gecumuleerde omzetstijging +5,4%. Als ik enkel de pure Delfoodomzet vergelijk, dus zonder Delitraiteur, dan spreken we over +35%. We hebben de juiste keuzes gemaakt!”

 

Delfood bevoorraadt meer dan 350 winkelpunten, waaronder Louis Delhaize-franchisenemers, eigen filialen en zelfstandige winkels die onder eigen naam werken. De grossier realiseerde in 2015 een omzet van 178 miljoen euro met 400 medewerkers. Voor 2016 rekent Delfood op een omzet van 195 miljoen euro zonder Delitraiteur.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.