Delhaize: “Bio-verkoop zet stijging door”

Delhaize: “Bio-verkoop zet stijging door”

Het is ruim 25 jaar geleden dat bio-producten deel zijn beginnen uitmaken van het voedingsaanbod. Zoveel jaren later blijft het een afdeling die steeds meer gegadigden vindt en waarvan de verkoop blijft stijgen. Zo kondigde Delhaize aan dat de verkoop van bio-producten, met de vegetarische op kop, sinds begin dit jaar al met negen procent toenam. De crisis speelt hier duidelijk geen parten.

Bio krijgt beter imago

Volgens cijfers van Delhaize zijn het, van de 635 aangeboden producten met bio-certificaat, de vegetarische producten die de grootste stijging kennen (+ 76 procent), gevolgd door vis (+40 procent), vlees (+15 procent), eieren (+13 procent) en wijn (+23 procent).

 

Waar “bio” vroeger dikwijls werd gelijkgesteld met “alternatief”, heeft het vandaag een totaal ander imago weten te verwerven. Steeds meer consumenten blijken zich namelijk een bio-profiel aan te meten dat op uiteenlopende manieren gemanifesteerd wordt. Er zijn natuurlijk de echte bio-fanaten, maar daarnaast zijn er volgens Delhaize toch ook steeds meer klanten die het belangrijk vinden producten te kunnen kopen die bij voorkeur afkomstig zijn uit de streek en op een verantwoorde manier werden geproduceerd. Ook seizoensgebonden producten zijn steeds meer in trek.

 

Nieuwe voedingsgewoonten

Een belangrijk bijkomend fenomeen is dat ook de voedingsgewoonten zijn veranderd. Niet alleen stappen meer mensen over op een vegetarisch dieet, er zijn bovendien steeds meer consumenten te vinden voor het zogenaamde “flexitarisme”, waarbij er bewust voor wordt gekozen één of twee dagen per week geen vlees te eten en op zoek te gaan naar vegetarische alternatieven.

 

In die zoektocht naar gezonde alternatieven blijken consumenten gevoeliger te zijn voor een product met een bio-label dan voor een gelijkaardig product dat dit label niet draagt.

 

Week van de Bio

Zaterdag 2 juni wordt het startschot gegeven van de Week van de Bio die dit jaar in het thema van de smaak staat. De actie loopt tot 10 juni en wil de nadruk leggen op het feit dat “we leven in een maatschappij waarin duurzaamheid en kwaliteit van het leven voorop staan”, aldus Vlaams Viceminister-president Ingrid Lieten.

 

Over heel Vlaanderen worden activiteiten georganiseerd die de consument dichter bij de biologische boer en zijn producten moeten brengen. Meer informatie is te vinden op www.bioweek.be.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top