Delhaize introduceert katoenen zakjes voor groenten en fruit

Delhaize introduceert katoenen zakjes voor groenten en fruit

Delhaize wil helemaal af van de plastic wegwerpzakjes op de afdeling groenten en fruit: vanaf september kunnen klanten herbruikbare katoenen zakjes kopen. Ook andere retailers nemen maatregelen om plastic te bannen.

 

80 miljoen zakjes

Plastic zakjes voor groenten en fruit zijn sinds maart vorig jaar al verboden in Wallonië en zullen vanaf september ook niet meer kunnen in Brussel. Als alternatief biedt Delhaize momenteel papieren zakjes aan en binnenkort zullen klanten ook herbruikbare katoenen zakjes kunnen kopen voor 50 cent. De zakjes zijn doorzichtig, zodat caissières makkelijk kunnen controleren welk product er in zit, en ze kunnen eenvoudig in de wasmachine voor hergebruik. Voor heel België wil Delhaize zo op jaarbasis tachtig miljoen plastic zakjes besparen, zegt woordvoerder Roel Dekelver aan Gazet Van Antwerpen.

 

Delhaize is niet de enige retailer die van plastic af wil: Carrefour gebruikt biologisch afbreekbare zakjes in Wallonië en test herbruikbare stoffen zakjes (60 cent per stuk) in een tiental winkels. Ook Colruyt Group test alternatieven, maar in afwachting maakte de retailer zijn zakjes kleiner en dunner, wat 174 ton plastic op jaarbasis bespaart. Albert Heijn overweegt katoenen zakjes voor groenten en fruit en test de recyclage van teruggebracht plastic om er vuilniszakjes van te maken.