Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina

Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina

Delhaize Group trekt zich steeds meer terug uit de Balkan: nu heeft de distributeur ook zijn 39 winkels in Bosnië en Herzegovina verkocht. Hoeveel de nieuwe eigenaar betaalt, is niet meegedeeld.

Overname 2011 bijna volledig ontmanteld

De 39 betrokken winkels werden uitgebaat onder de enseignes Maxi, Mini Maxi en Tempo. Ze waren sinds 2011 in het bezit van Delhaize Group, dat toen 450 winkels in de hele Balkan overnam van de groep Delta Maxi uit Servië.

 

Delhaize was daarmee de eerste West-Europese speler in de Balkan, maar die expansie was geen onverdeeld succes. De groep betaalde destijds 932,5 miljoen euro voor de keten, maar zag zich in 2012 al verplicht 270 miljoen euro af te schrijven op die investering. In het derde kwartaal van vorig jaar moest de groep nog eens 195 miljoen euro afschrijven.

 

Eerder verkocht Delhaize al de vestigingen in Montenegro en Albanië en begin dit jaar nog die in Bulgarije. Delhaize Group heeft nu nog enkel de winkels in Servië in portefeuille.

 

De nieuwe eigenaar is Tropic Group, een onderneming opgericht door Bojan Risovic, die Delhaize in zijn persbericht "een gerenommeerde distributeur met een lange staat van dienst in het leiden van succesvolle distributiebedrijven" noemt. De transactie zal vermoedelijk in het derde kwartaal worden afgerond.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oekter, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Back to top