Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina

Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina

Delhaize Group trekt zich steeds meer terug uit de Balkan: nu heeft de distributeur ook zijn 39 winkels in Bosnië en Herzegovina verkocht. Hoeveel de nieuwe eigenaar betaalt, is niet meegedeeld.

Overname 2011 bijna volledig ontmanteld

De 39 betrokken winkels werden uitgebaat onder de enseignes Maxi, Mini Maxi en Tempo. Ze waren sinds 2011 in het bezit van Delhaize Group, dat toen 450 winkels in de hele Balkan overnam van de groep Delta Maxi uit Servië.

 

Delhaize was daarmee de eerste West-Europese speler in de Balkan, maar die expansie was geen onverdeeld succes. De groep betaalde destijds 932,5 miljoen euro voor de keten, maar zag zich in 2012 al verplicht 270 miljoen euro af te schrijven op die investering. In het derde kwartaal van vorig jaar moest de groep nog eens 195 miljoen euro afschrijven.

 

Eerder verkocht Delhaize al de vestigingen in Montenegro en Albanië en begin dit jaar nog die in Bulgarije. Delhaize Group heeft nu nog enkel de winkels in Servië in portefeuille.

 

De nieuwe eigenaar is Tropic Group, een onderneming opgericht door Bojan Risovic, die Delhaize in zijn persbericht "een gerenommeerde distributeur met een lange staat van dienst in het leiden van succesvolle distributiebedrijven" noemt. De transactie zal vermoedelijk in het derde kwartaal worden afgerond.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije Europese zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7 procent dalen.

Danone wijzigt managementstructuur

19/10/2017

Danone heeft besloten om de managementstructuur aan de top van het bedrijf aan te passen. De functie van voorzitter van de raad van bestuur en die van CEO worden voortaan gecombineerd door huidig CEO Emmanuel Faber.

Lastig derde kwartaal voor Carrefour

18/10/2017

De kwartaalresultaten die Carrefour woensdagavond publiceerde, illustreren de grote uitdagingen waar de nieuwe CEO en zijn team voor staan, vooral dan in West-Europa. Ook in België daalde de vergelijkbare omzet.

Delhaize opent stadsmoestuin

18/10/2017

Voortaan kunnen de klanten van Delhaize Boondael in Elsene groenten kopen die net geplukt zijn op het dak van hun supermarkt. Geen marketingstunt, wel een onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van de retailer.

Sainsbury’s gaat 2.000 banen schrappen

18/10/2017

De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2.000 banen schrappen. Zo wil het tot 500 miljoen pond (560 miljoen euro) besparen, in een poging om de concurrentie met de discounters aan te gaan.

Colruyt lanceert maaltijdbox

18/10/2017

Colruyt brengt een maaltijdbox voor gezinnen met kinderen op de markt, met alle nodige ingrediënten voor drie maaltijden. De kleinste maaltijdbox kost 52 euro, terwijl een iets grotere 59 euro kost. De keten maakt daarbij geen gebruik van een abonnementsformule.

Back to top