Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina

Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina

Delhaize Group trekt zich steeds meer terug uit de Balkan: nu heeft de distributeur ook zijn 39 winkels in Bosnië en Herzegovina verkocht. Hoeveel de nieuwe eigenaar betaalt, is niet meegedeeld.

Overname 2011 bijna volledig ontmanteld

De 39 betrokken winkels werden uitgebaat onder de enseignes Maxi, Mini Maxi en Tempo. Ze waren sinds 2011 in het bezit van Delhaize Group, dat toen 450 winkels in de hele Balkan overnam van de groep Delta Maxi uit Servië.

 

Delhaize was daarmee de eerste West-Europese speler in de Balkan, maar die expansie was geen onverdeeld succes. De groep betaalde destijds 932,5 miljoen euro voor de keten, maar zag zich in 2012 al verplicht 270 miljoen euro af te schrijven op die investering. In het derde kwartaal van vorig jaar moest de groep nog eens 195 miljoen euro afschrijven.

 

Eerder verkocht Delhaize al de vestigingen in Montenegro en Albanië en begin dit jaar nog die in Bulgarije. Delhaize Group heeft nu nog enkel de winkels in Servië in portefeuille.

 

De nieuwe eigenaar is Tropic Group, een onderneming opgericht door Bojan Risovic, die Delhaize in zijn persbericht "een gerenommeerde distributeur met een lange staat van dienst in het leiden van succesvolle distributiebedrijven" noemt. De transactie zal vermoedelijk in het derde kwartaal worden afgerond.

Tags: