Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina | RetailDetail

Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina

Delhaize trekt zich terug uit Bosnië en Herzegovina

Delhaize Group trekt zich steeds meer terug uit de Balkan: nu heeft de distributeur ook zijn 39 winkels in Bosnië en Herzegovina verkocht. Hoeveel de nieuwe eigenaar betaalt, is niet meegedeeld.

Overname 2011 bijna volledig ontmanteld

De 39 betrokken winkels werden uitgebaat onder de enseignes Maxi, Mini Maxi en Tempo. Ze waren sinds 2011 in het bezit van Delhaize Group, dat toen 450 winkels in de hele Balkan overnam van de groep Delta Maxi uit Servië.

 

Delhaize was daarmee de eerste West-Europese speler in de Balkan, maar die expansie was geen onverdeeld succes. De groep betaalde destijds 932,5 miljoen euro voor de keten, maar zag zich in 2012 al verplicht 270 miljoen euro af te schrijven op die investering. In het derde kwartaal van vorig jaar moest de groep nog eens 195 miljoen euro afschrijven.

 

Eerder verkocht Delhaize al de vestigingen in Montenegro en Albanië en begin dit jaar nog die in Bulgarije. Delhaize Group heeft nu nog enkel de winkels in Servië in portefeuille.

 

De nieuwe eigenaar is Tropic Group, een onderneming opgericht door Bojan Risovic, die Delhaize in zijn persbericht "een gerenommeerde distributeur met een lange staat van dienst in het leiden van succesvolle distributiebedrijven" noemt. De transactie zal vermoedelijk in het derde kwartaal worden afgerond.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Europese inkoopgroep Agecore zet Nestlé onder druk

16/02/2018

De Europese inkoopgroep Agecore heeft er mee gedreigd om 160 producten van Nestlé van zijn lijst te schrappen, tenzij ze betere voorwaarden krijgen. Onder andere Colruyt, Coop en Edeka maken deel uit van Agecore.

Kraft Heinz voldoet niet aan verwachtingen

16/02/2018

Het Amerikaanse Kraft Heinz heeft in het vierde kwartaal zowel op vlak van omzet als op vlak van winst niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de analisten. De winst vernegenvoudigde wel, maar dat overtuigde de analisten niet.

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

16/02/2018

Danone heeft het boekjaar 2017 kunnen afsluiten met een vergelijkbare groei van 2,5%, die het vooral te danken heeft aan een sterke tweede jaarhelft. Daarin ging de vergelijkbare omzet er met 4,2% op vooruit.

Aldi Nord en Süd fuseren niet, maar gaan wel samenwerken

16/02/2018

Tot een fusie komt het momenteel nog niet, maar Aldi Nord en Aldi Süd bekijken wel de mogelijkheid om in Duitsland nauw samen te werken op vlak van inkoop en marketing. Een toekomstige fusie wordt wel ontkend.

Filet Pur: Er staat een olifant aan de kassa

16/02/2018

Hoe de Spaanse voedingsindustrie zich van haar mooiste zijde laat kennen, waarom de foodconcurrentie naar ongekende hoogten stijgt en tegen wanneer de job van kassamedewerker verdwijnt? Dat vertelt het ongezouten weekoverzicht van RetailDetail Food!

Aldi richt de blik op Italië

16/02/2018

Aldi is klaar om vanaf volgende maand ook de Italiaanse markt te veroveren: dan opent het in een klap tien nieuwe winkels in het Zuid-Europese land. Het bouwde ook een eerste distributiecentrum nabij Verona.

Back to top