Deliveroo-koeriers verliezen strijd tegen directie | RetailDetail

Deliveroo-koeriers verliezen strijd tegen directie

Deliveroo-koeriers verliezen strijd tegen directie
Shutterstock

De gesprekken tussen de directie en de vakbonden bij Deliveroo zijn gisteren afgesprongen. De directie houdt voet bij stuk, waardoor alle koeriers vanaf 1 februari als zelfstandige aan de slag moeten.

 

“Njet over hele lijn”

De onderhandelingen rond die overstap naar het nieuwe statuut voor de koeriers zijn al enkele weken aan de gang. De vakbonden zien het immers niet zitten om iedereen als zelfstandige aan het werk te zetten, omdat de koeriers daardoor heel wat zekerheden verliezen. Deliveroo wil echter niet wijken en koeriers die de overstap niet maken, die verliezen hun baan.

 

"We kregen een njet over de hele lijn", zegt vakbondsafgevaardigde Steven Steyaert aan De Morgen. "Wij willen dat alle koeriers een contract krijgen als werknemer, maar ze moeten dus zelfstandige worden. De enige toegeving die de directie deed, is dat alle werknemers een helm en fietslichtjes krijgen."

 

“Flexibel en goed betaald”

Deliveroo van zijn kant zegt dan weer dat de vakbonden zich te stug opstellen. "Sinds begin dit jaar dienen zich elke week duizend mensen aan om voor ons te werken. Wij bieden flexibel en goed betaald werk aan", aldus de directie. "We hebben een voorstel ingediend dat de koeriers meer zekerheid zou bieden voor hun inkomen en zijn verrast dat het collectief dat verworpen heeft."

 

Vanaf donderdag zullen alle koeriers dus als zelfstandige moeten werken. Daarbij worden ze voortaan betaald per bestelling en niet langer per uur.

 

De voorbije weken zijn er al een aantal acties geweest van de koeriers om het nieuwe statuut tegen te gaan en in Nederland is één bezorger met hulp van de Nederlandse PvdA zelfs een rechtszaak gestart tegen Deliveroo.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.