Deliveroo-koeriers verliezen strijd tegen directie | RetailDetail

Deliveroo-koeriers verliezen strijd tegen directie

Deliveroo-koeriers verliezen strijd tegen directie
Shutterstock

De gesprekken tussen de directie en de vakbonden bij Deliveroo zijn gisteren afgesprongen. De directie houdt voet bij stuk, waardoor alle koeriers vanaf 1 februari als zelfstandige aan de slag moeten.

 

“Njet over hele lijn”

De onderhandelingen rond die overstap naar het nieuwe statuut voor de koeriers zijn al enkele weken aan de gang. De vakbonden zien het immers niet zitten om iedereen als zelfstandige aan het werk te zetten, omdat de koeriers daardoor heel wat zekerheden verliezen. Deliveroo wil echter niet wijken en koeriers die de overstap niet maken, die verliezen hun baan.

 

"We kregen een njet over de hele lijn", zegt vakbondsafgevaardigde Steven Steyaert aan De Morgen. "Wij willen dat alle koeriers een contract krijgen als werknemer, maar ze moeten dus zelfstandige worden. De enige toegeving die de directie deed, is dat alle werknemers een helm en fietslichtjes krijgen."

 

“Flexibel en goed betaald”

Deliveroo van zijn kant zegt dan weer dat de vakbonden zich te stug opstellen. "Sinds begin dit jaar dienen zich elke week duizend mensen aan om voor ons te werken. Wij bieden flexibel en goed betaald werk aan", aldus de directie. "We hebben een voorstel ingediend dat de koeriers meer zekerheid zou bieden voor hun inkomen en zijn verrast dat het collectief dat verworpen heeft."

 

Vanaf donderdag zullen alle koeriers dus als zelfstandige moeten werken. Daarbij worden ze voortaan betaald per bestelling en niet langer per uur.

 

De voorbije weken zijn er al een aantal acties geweest van de koeriers om het nieuwe statuut tegen te gaan en in Nederland is één bezorger met hulp van de Nederlandse PvdA zelfs een rechtszaak gestart tegen Deliveroo.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert sociale shoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top