Deliveroo stoomt door, ook na corona

Shutterstock.com

De heropening van de horeca lijkt Deliveroo nauwelijks te raken. Ook de voorbije drie maanden zette de forse groei zich door, waardoor de Britse maaltijdbezorger zijn jaarprognose optrekt.

 

Seizoenseffect

Tussen juli en september steeg de bruto transactiewaarde met 54% tot 1,6 miljard pond (1,9 miljard euro). Iets meer dan de helft daarvan werd gerealiseerd in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Deliveroo ontving ruim 74 miljoen orders, tegenover 54 miljoen tijdens dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde orderwaarde daalde wel met 6%. De orderfrequentie bleef stabiel: klanten bestellen gemiddeld 3,3 keer per maand.

 

In vergelijking met de eerste jaarhelft, toen de verwachtingen ruimschoots overtroffen werden, is er wel sprake van een zekere groeivertraging. Deliveroo zette het voorbije anderhalf jaar record na record neer, maar aan die reeks kwam nu een eind: de bruto transactiewaarde in het derde kwartaal lag wat lager dan in de periode april-juni. Volgens het bedrijf is er vooral sprake van een seizoenseffect.

 

Samenwerkingen

Medio september sloot de maaltijdbezorger een deal met met Amazon, waardoor alle Britse en Ierse Amazon Prime-leden zich kunnen aanmelden voor een gratis Deliveroo Plus-lidmaatschap voor een jaar. Daarmee kunnen ze profiteren van gratis bezorging van alle orders van minimaal 25 pond of 25 euro. Sinds de lancering van die samenwerking is het aantal Deliveroo Plus-abonnees in het VK en Ierland al verdubbeld.

 

Naast het bezorgen van maaltijden neemt ook het leveren van boodschappen een steeds prominentere plaats in bij Deliveroo. De voorbije maanden zijn de flitskoeriers massaal op die markt gesprongen, en dus kon Deliveroo niet achterblijven. In samenwerking met supermarktketen Morrisons is vorige maand ‘Deliveroo Hop’ van start gegaan, dat boodschappen binnen de tien minuten aflevert.

 

De nieuwe snelle bezorgdienst is een aanvulling op de snelgroeiende on-demand boodschappendienst van Deliveroo, die al levert vanuit meer dan 10.000 partnerwinkels wereldwijd. In België werkt het bedrijf samen met Carrefour.

 

Vooruitzichten

Deliveroo verwacht ook in de rest van het jaar nog sterk te groeien en verhoogt zijn jaarprognose. Het bedrijf rekent nu op een toename van de bruto transactiewaarde over het volledige jaar van 60 tot 70% in plaats van 50 à 60%.