Deze grote retailers willen verbod op foute soja behouden

Ikea, Carrefour en Ahold Delhaize willen verbod op foute soja handhaven
Shutterstock.com

Een zestigtal investeerders, leveranciers en retailgroepen, waaronder heel wat grote namen, roept de Braziliaanse regering in een open brief op om het Amazon Soy Moratorium uit 2006 te handhaven. Dat verbiedt de handel van sojabonen die op nieuw ontgonnen grond in het Amazonegebied zijn geteeld. 

 

Verviervoudigd

De open brief is een initiatief van FAIRR, een investeerdersinitiatief gericht op duurzaamheid en ondertekend door grote retailers als Ahold Delhaize, Carrefour, Ikea, Lidl, Marks & Spencer, Metro, Rewe, Tesco en Waitrose. De ondertekenaars wijzen erop dat de sojaproductie in het Amazonegebied sinds de invoering van het ASM verviervoudigd is. De bescherming van het gebied én een hogere landbouwproductiviteit kunnen dus hand in hand gaan, stellen ze.

 

Toch is er geen einde gekomen aan de ontbossing door andere oorzaken: vooral de veeteelt wordt met de vinger gewezen. Daarom is het des te belangrijker dat het ASM gehandhaafd blijft, ook al gaan er stemmen op om het op te heffen, klinkt het in de brief. "Onze standpunt is duidelijk: we willen de Braziliaanse soja kunnen blijven betrekken of erin investeren, maar als het ASM niet wordt behouden, zet dit onze handelsactiviteiten met Braziliaanse soja op het spel."

 

"Vandaag is er voldoende bestaande landbouwgrond om de sojaproductie in de Amazonegebied met nog eens 600% te verhogen. We willen onze Braziliaanse partners ondersteunen om hun leiderschap voort te zetten en aan te tonen dat economische ontwikkeling en milieubescherming hand in hand kunnen gaan", besluit de brief hoopvol.