Deze ingrediënten wil de consument niet op z’n bord

Deze ingrediënten wil de consument niet op z’n bord

Consumenten staan erg wantrouwig tegenover kunstmatige ingrediënten in voedingsmiddelen en in verpakkingen. Ze vrezen een impact op hun gezondheid en verwachten transparantie van fabrikanten. 

Antibiotica en hormonen op één

Als het over voeding gaat, geeft een meerderheid van de Belgische consumenten de voorkeur aan een ‘back-to-basics’ houding, met de focus op eenvoudige ingrediënten en minder artificiële of bewerkte voeding. Bijna de helft van de Belgische consumenten volgt een dieet dat bepaalde voedingsmidddelen of ingrediënten uitsluit, blijkt uit onderzoek van Nielsen. 

 

De hitparade van de te mijden ingrediënten wordt aangevoerd door antibiotica of hormonen in dierlijke producten (64%), kunstmatige kleurstoffen (52%), bewaarmiddelen (52%) en smaakstoffen (51%). Bovendien stelt 51% van de ondervraagde consumenten dat ze genetisch gewijzigde gewassen trachten te ontwijken. Ook zijn consumenten bezorgd over de verpakking van hun voeding: 49% vermijdt bijvoorbeeld verpakkingen die BPA (Bisfenol A) bevatten, een chemische stof die onder meer in plastic verpakkingen en drankblikjes voorkomt. 

 

Bezorgd om gezondheidsimpact

Waarom mensen deze ingrediënten mijden? Niet zozeer omwille van een actueel medisch probleem, wel om de vermoedelijke impact op de gezondheid. Wereldwijd zeggen acht op de tien consumenten dat ze geloven dat deze ingrediënten schadelijk zijn voor hun gezondheid en die van hun familie. In België is dat percentage vrij constant over de verschillende categorieën: antibiotica (89%), artificiële kleurstoffen (91%), smaakstoffen (90%), bewaarmiddelen (89%), zoetstoffen (81%), BPA (88%), GGO’s (85%), verzadigde of transvetten (78%) en MSG (78%). 

 

Nog enkele interessante bevindingen:
•    65% van de Belgen staan positiever tegenover bedrijven die transparant zijn over de herkomst en productiewijze van hun producten.
•    59% van de Belgen is bezorgd om de langetermijnimpact van artificiële ingrediënten.
•    Consumenten vermelden ook vaak diëten die de inname beperken van suiker (38%) of kunstmatige zoetstoffen (43%) 
•    42% van de respondenten met specifieke dieetwensen zegt dat het huidige aanbod niet voldoet aan hun noden. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top