Dole Food komt in Ierse handen

Dole Food komt in Ierse handen
Shutterstock

Het Amerikaanse Dole Food, lange tijd in het vizier van het Belgische Greenyard, komt in handen van het Ierse Total Produce. Dat neemt in een eerste fase 45% van de aandelen over, maar heeft ook een optie op de rest van het bedrijf.

 

Volledige overname binnen vijf jaar

Total Produce telt in eerste instantie 300 miljoen dollar (240 miljoen euro) neer voor 45% van de aandelen. Daarnaast kan het in een latere fase voor een bedrag tussen 562 en 762 miljoen dollar (450-610 miljoen euro) de overige 55% van de aandelen overnemen. Die tweede stap moet Total Produce wel binnen de vijf jaar zetten, schrijft De Tijd. Doet het dat niet, dan kan Dole-eigenaar David Murdock het ganse bedrijf aan een derde partij verkopen.

 

Eind vorig jaar leek het er even op dat het Belgische Greenyard tot een overname van Dole zou overgaan. Het zou in zijn sector zo het grootste bedrijf ter wereld worden, maar de onderhandelingen werden na een tijdje stopgezet door Greenyard omdat de vraagprijs te hoog was. “Greenyard gaat nu voort met de strategie die we in de afgelopen jaren hebben uitgetekend. De onderhandelingen met Dole stoppen, maar Greenyard stopt niet met door te werken”, zei topman Hein Deprez toen.