Domino’s Pizza wil weg uit vier Europese landen

Domino's Pizza
Domino's Pizza (shutterstock.com)

De Britse franchisenemer van pizzaketen Domino’s plant de verkoop van zijn activiteiten in IJsland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland. Er is wel al een geïnteresseerde voor de zowat honderd winkels in die vier landen.

 

Verlieslatend

Sinds 2017 zijn de vestigingen van Domino’s in de vier landen verlieslatend. Volgens de Domino's Pizza Group, die deze landen onder zijn hoede heeft, gaat het om moeilijke, onderling erg verschillende markten. Bovendien worden de winkels er in eigen beheer uitgebaat, waardoor de operationele kosten hoger liggen. Het bedrijf wil die afdelingen nu afstoten om zich te concentreren op zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, die wél rendabel zijn. Dat maakte het management bekend bij de publicatie van de cijfers voor het derde kwartaal. 

 

"In de afgelopen zes weken hebben we samen met externe consultants een evaluatie uitgevoerd, waarbij we de toekomstperspectieven voor elk van onze vier internationale markten hebben beoordeeld. We zijn tot de conclusie gekomen dat wij niet de beste eigenaren van deze bedrijven zijn, hoewel zij aantrekkelijke markten vertegenwoordigen. De Raad van Bestuur heeft daarom besloten om de markten op een ordelijke manier te verlaten", zo deelt het bedrijf mee.

 

De activiteiten van Domino’s in België en Nederland staan voor alle duidelijkheid niet ter discussie. Die wordt uitgebaat door een andere franchisenemer: Domino's Pizza Enterprises (ook actief in Australië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Monaco en Nieuw-Zeeland). Waarnemers denken zelfs dat dit bedrijf een mogelijke overnemer kan zijn voor de zowat honderd vestigingen die nu te koop staan.