Douwe Egberts sluit fabriek in Grimbergen

Douwe Egberts sluit fabriek in Grimbergen
Shutterstock

Koffiemaker Douwe Egberts wil zijn fabriek in Grimbergen sluiten. Daardoor komen er 274 jobs in gevaar. De productie in Grimbergen zou al in januari van volgend jaar volledig stopgezet worden.

Niet rendabel genoeg

"Deze fabriek is te klein om een hele grote fabriek te worden die heel veel output levert en ze is te duur om een fabriek te worden waar zeer veel complexiteit gevraagd wordt", zegt woordvoerster Sonja Wegscheider over de reden achter de sluiting. De productie van de fabriek wordt daarom verhuisd naar twee fabrieken in Nederland, één in Tsjechië en één in Polen. Douwe Egberts heeft in totaal veertien fabrieken in Europa.

 

"Het is met veel spijt dat we dit aankondigen", stelt vicepresident Luc Volatier. "Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen."

 

Vakbonden niet verrast

Minister van Werk Kris Peeters heeft alvast een onderhoud gevraagd met het management, om te praten over het verdere verloop, voornamelijk voor het personeel. Bij de vakbonden betreuren ze het nieuws, maar zijn ze niet volledig verrast. De afgelopen jaren moest het personeel immers al heel wat inspanningen leveren om de rendabiliteit te verhogen.

 

"De werknemers hebben de afgelopen jaren immers zware inspanningen geleverd om de productiekosten te verlagen en de fabriek draaiende te houden. Zo werd medio 2014 nog de weekendploeg afgeschaft wat toen een 80-tal jobs kostte", stelt vakbondssecretaris Luc Debast.