Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet
Shutterstock

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

 

Helft van Freixenet

Een kleine 220 miljoen euro: zo veel heeft Dr. Oetker volgens De Tijd over voor de helft van de aandelen in het Spaanse cavamerk Freixenet. De overnameprijs kon op de goedkeuring rekenen van de families Hevia en Bonet, die samen 50,7% van het cava-imperium controleerden en hun aandeel nu overlaten aan het Duitse Henkell. Daarmee komt een einde aan twee jaar onderhandelen met de vijf stichtende families van Freixenet. Het onzekere politieke klimaat in Catalonië en het overlijden van een van de sterkhouders van het cavamerk lagen aan de basis van de moeilijke overnamegesprekken, zo meldt de Barcelonese krant La Vanguardia.

 

Dr. Oetker mag zich vanaf nu dan wel de grootste aandeelhouder noemen in Freixenet, maar van een volledige overname is geen sprake. De Duitsers zullen behalve de Bonet-clan (goed voor 7,3% van de aandelen) ook inspraak moeten dulden van huidig voorzitter José Ferrer, die met 42% van de aandelen een belangrijke stempel wil blijven drukken op de toekomst van het cavamerk.

 

Freixenet is een van de grootste cavaproducenten ter wereld, met vestigingen en wijngaarden in Zuid-Amerika, Australië en zelfs in de Champagnestreek. Het verkoopt ruim 200 miljoen flessen per jaar en heeft een omzet van ruim 500 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”

25/04/2018

De verkoop van fairtradeproducten in ons land blijft stijgen, vooral voor chocolade. Dat is ook nodig, want die sector staat voor grote uitdagingen. “Chocolade zal niet verdwijnen, maar de cacaoprijs moet hoger.”

Becel komt (een beetje) in Belgische handen

25/04/2018

Ook de Belgische Frère-familie krijgt nu een vinger in de pap bij Flora Food Group (FFG), de margarinedivisie die Unilever verkoopt aan het Amerikaanse KKR. De GBL-holding injecteert een kwart miljard euro en verwerft zo een aandeel van 3,7%.