Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet
Shutterstock

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

 

Helft van Freixenet

Een kleine 220 miljoen euro: zo veel heeft Dr. Oetker volgens De Tijd over voor de helft van de aandelen in het Spaanse cavamerk Freixenet. De overnameprijs kon op de goedkeuring rekenen van de families Hevia en Bonet, die samen 50,7% van het cava-imperium controleerden en hun aandeel nu overlaten aan het Duitse Henkell. Daarmee komt een einde aan twee jaar onderhandelen met de vijf stichtende families van Freixenet. Het onzekere politieke klimaat in Catalonië en het overlijden van een van de sterkhouders van het cavamerk lagen aan de basis van de moeilijke overnamegesprekken, zo meldt de Barcelonese krant La Vanguardia.

 

Dr. Oetker mag zich vanaf nu dan wel de grootste aandeelhouder noemen in Freixenet, maar van een volledige overname is geen sprake. De Duitsers zullen behalve de Bonet-clan (goed voor 7,3% van de aandelen) ook inspraak moeten dulden van huidig voorzitter José Ferrer, die met 42% van de aandelen een belangrijke stempel wil blijven drukken op de toekomst van het cavamerk.

 

Freixenet is een van de grootste cavaproducenten ter wereld, met vestigingen en wijngaarden in Zuid-Amerika, Australië en zelfs in de Champagnestreek. Het verkoopt ruim 200 miljoen flessen per jaar en heeft een omzet van ruim 500 miljoen euro.