Drankenproducent Diageo klinkt op succesvol halfjaar | RetailDetail

Drankenproducent Diageo klinkt op succesvol halfjaar

Drankenproducent Diageo klinkt op succesvol halfjaar
Foto: Nataliya Hora / Shutterstock.com

Drankenholding Diageo, bekend van merken als Johnnie Walker, Smirnoff en Gordon's, tekende in het voorbije halfjaar een organische omzetstijging van 4,2% op. Het Britse bedrijf kreeg echter klappen door de wisselkoers, wat veel van die groei teniet deed. 

 

Afgestraft door sterkere Britse pond

In de tweede helft van 2017, boekhoudkundig de eerste jaarhelft van het boekjaar bij Diageo, zag ’s werelds grootste drankengroep de omzet met 4,2% stijgen. Dat is licht meer dan wat analisten verwachtten: zij gingen uit van 3,7% omzetstijging. Van die omzet ging niettemin nog 134 miljoen dollar verloren aan negatieve wisselkoerseffecten en gingen de nettoverkoopcijfers van 6,42 miljard dollar naar 6,53 miljard dollar (5,21 miljard euro). 

 

Het sterker wordende Britse pond ten opzichte van een dalende dollar kwam de sterkedrankholding duur te staan. Historisch haalt Diageo immers zowel het meeste omzet als het meeste winst op de Amerikaanse markt. Uiteindelijk kwam de omzetgroei quasi gelijk uit met de volumegroei: 1,7% netto-omzet ten opzichte van 1,8% meer volume. De groei door prijsstijgingen – goed voor 149 miljoen dollar (circa 110 miljoen euro) – zijn op die manier verloren gegaan, maar Diageo onthoudt vooral dat het “blijvend positief momentum” geniet, aldus CEO Ivan Menezes.

 

Whisky op kop, wodka in de staart

“We hebben de investering in onze merken opgedreven en de organische operationele marge uitgebreid dankzij onze volgehouden focus op het brengen van efficiëntie en rendement doorheen het bedrijf”, voegt Menezes nog toe. De operationele marge steeg van 32,2% naar 33,5% op jaarbasis. 

 

Diageo boekte in de zes maanden tot eind december 2,19 miljard dollar (1,75 miljard euro) operationele winst, een toename van 6,1% ten opzichte van een jaar eerder. Het drankbedrijf investeerde in de periode 7% meer in marketing, vooral om de whisky- en wodkaverkoop in de Verenigde Staten op te drijven. Daar viel de verkoop met een organische groei van 2% immers tegen, terwijl in Europa en Turkije de omzet met 4% omhoog ging. Sterkste groeiers waren de regio’s Latijns-Amerika en Asia-Pacific, met elk een organische groei van 7%. 

 

Schotse whisky, Diageo’s belangrijkste categorie, werd wereldwijd 3% meer verkocht, terwijl wodka de grootste klappen kreeg en liefst 6% minder over de toonbanken ging. Voor het hele boekjaar, dat eind juni 2018 eindigt, blijven de verwachtingen volgens topman Menezes onveranderd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Back to top