Duitse REWE Group koopt convenience-expert Lekkerland / Conway

Rewe
Shutterstock.com

De Duitse retailer REWE wil in heel Europa sterker inzetten op de groeiende ‘on-the-go’ consumptie. De groep neemt daarom alle aandelen over van de gespecialiseerde groothandel Lekkerland, die in België actief is onder de naam Conway.

 

Complementair

Lekkerland is specialist inzake consumptie onderweg: de grossier belevert ruim 91.000 verkooppunten in zeven Europese landen. Het gaat dan hoofdzakelijk om benzinestations, kiosken, bakkerijen, voedingsretailers, fastfoodketens, tabaks- en gemakszaken. Daarmee vormt het bedrijf een ideale aanvulling op de activiteiten van REWE, een van de grootste foodretailers in Duitsland en in Europa. Die wil een groter deel van de koek in een groeiend marktsegment door de oprichting van een nieuwe strategische divisie ‘Convenience’, verklaart topman Lionel Souque. 

 

"On-the-go consumptie behoort tot de belangrijkste trends binnen onze branche en zal in de toekomst een nog belangrijkere rol spelen, want niet alleen jongeren kopen steeds vaker maaltijden en snacks voor onderweg. Daarom hebben wij ons convenience-assortiment in de afgelopen jaren continu uitgebreid en kwalitatief verbeterd. De combinatie hiervan met de gespecialiseerde logistiek en de uitgebreide expertise van Lekkerland/Conway op het gebied van groothandel en convenience is een overtuigende succesformule voor de toekomst binnen een belangrijk segment van de levensmiddelenmarkt. Dat geldt voor Duitsland, maar ook voor de andere Europese landen waar Lekkerland/Conway actief is."

 

Europese grootmacht

Met de fusie tussen beide bedrijven ontstaat een nieuwe Europese grootmacht in convenience. Lekkerland telt ongeveer 4.900 medewerkers in Europa en haalde vorig boekjaar een omzet van 12,4 miljard euro. De grossier levert onder andere rookwaren, snoepgoed, food to-go (vers en diepvries), dranken en herlaadkaarten. In België is de groep actief onder de naam Conway, met hoofdzetel in Temse bij Antwerpen. Er werken bijna 400 mensen en de omzet bedraagt ruim 1,5 miljard euro. In Nederland realiseert Lekkerland BV een omzet van bijna 2,5 miljard euro. Het bedrijf is gevestigd in Son en Breugel nabij Eindhoven. 

 

De coöperatieve REWE Group was in 2018 goed voor een omzet van meer dan 61 miljard euro. De onderneming is actief in retail en toerisme met meer dan 360.000 werknemers in 22 Europese landen. Bekendst zijn de supermarkten en hypermarkten van de merken REWE, REWE Center en Billa, discountketen Penny en de bouwmarkten van toom. Financiële details over de acquisitie werden niet bekend gemaakt.