Eén op de vijf bakkers dicht met eindejaar

Eén op de vijf bakkers dicht met eindejaar

Almaar meer bakkers sluiten noodgedwongen de deuren tijdens de eindejaarsperiode omdat ze geen personeel vinden. Voor de bakkersfederatie het sein om samen met de slagers voordelige flexi-jobs te eisen, naar het voorbeeld van de horeca.

"Gesloten wegens geen personeel"

Pal in een van de meest lucratieve periodes van het jaar, de eindejaarsfeesten, zien steeds meer bakkers zich gedwongen hun zaak te sluiten. "Van de 2.750 bakkers die Vlaanderen nog telt, sluit 15 à 20% deze eindejaarsperiode de deuren. Dat komt neer op zo'n 500 zaken, verspreid over heel Vlaanderen", klinkt het bij Bakkers Vlaanderen.

 

Naar een verklaring is het niet ver zoeken: "Steeds minder mensen willen tijdens de feestdagen werken, laat staan 's ochtends in alle vroegte", zegt Bruno Kuylen, directeur van de bakkersfederatie.

 

Doorheen het jaar kampen de bakkers met soortgelijke problemen in de weekends, maar dan lossen ze dat op door jobstudenten in te schakelen. Die staan echter evenmin te springen om met eindejaar te werken: "Ofwel studeren zij ofwel willen zij ook wat feestvieren."

 

De oplossing: flexi-jobs

Nochtans bestaat er een oplossing, aldus Bakkers Vlaanderen, daarin bijgetreden door de Landsbond der Beenhouwers: "Flexi-jobs, zoals in de horeca". Sinds deze maand kunnen mensen die vier vijfde werken namelijk onbeperkt bijverdienen in de horeca. Ze krijgen minimaal 9,50 euro netto per uur zonder daarop belasting af te dragen en de werkgever betaalt enkel 25% RSZ-bijdrage. Met succes, want nauwelijks drie weken na de invoering zijn er in de horeca al 2.000 flexi-jobs, zo becijferde zakenkrant De Tijd.

 

"Door de flexi-jobs dreigen meer mensen te kiezen voor een job in de horeca, waardoor het personeelstekort bij de slagers nog groter zal worden", zegt Ivan Claeys, voorzitter van de beenhouwersfederatie. "Als een horeca-uitbater 15 euro betaalt voor iemand met een flexi-job, houdt die persoon daar netto 12 euro per uur aan over. Als een slager 15 euro betaalt, blijft er netto 7 euro over."

 

Ook de bakkers zien brood in flexi-jobs: "Tijdens de piekmomenten zouden flexibele arbeidskrachten kunnen inspringen en de taak van de vaste werknemers verlichten", bevestigt Bruno Kuylen in De Tijd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Emté blijft wegen op resultaten Sligro Food Group

19/10/2017

Bij de bekendmaking van de resultaten voor het derde kwartaal heeft Sligro Food Group laten verstaan dat het nog steeds op zoek is naar een oplossing voor Emté. Ondertussen blijft de omzet van die bedrijfstak dalen.

Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7% dalen.

Danone wijzigt managementstructuur

19/10/2017

Danone heeft besloten om de managementstructuur aan de top van het bedrijf aan te passen. De functie van voorzitter van de raad van bestuur en die van CEO worden voortaan gecombineerd door huidig CEO Emmanuel Faber.

Lastig derde kwartaal voor Carrefour

18/10/2017

De kwartaalresultaten die Carrefour woensdagavond publiceerde, illustreren de grote uitdagingen waar de nieuwe CEO en zijn team voor staan, vooral dan in West-Europa. Ook in België daalde de vergelijkbare omzet.

Delhaize opent stadsmoestuin

18/10/2017

Voortaan kunnen de klanten van Delhaize Boondael in Elsene groenten kopen die net geplukt zijn op het dak van hun supermarkt. Geen marketingstunt, wel een onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van de retailer.

Sainsbury’s gaat 2.000 banen schrappen

18/10/2017

De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2.000 banen schrappen. Zo wil het tot 500 miljoen pond (560 miljoen euro) besparen, in een poging om de concurrentie met de discounters aan te gaan.

Back to top