Edeka stapt uit retailalliantie Agecore

Shutterstock.com

De toekomst van de Europese retailalliantie AgeCore is hoogst onzeker nu de Duitse supermarktketen Edeka z’n lidmaatschap dreigt op te zeggen. Mogelijke aanleiding is een rechtszaak in Frankrijk over vermeend machtsmisbruik.  

 

Misbruik van handelspraktijken

Een donderslag bij heldere hemel: Edeka, Duits marktleider en veruit de grootste partner van AgeCore, stapt uit de retailalliantie die ze vijf jaar geleden oprichtte samen met Colruyt (België), Coop (Zwitserland), Intermarché (Frankrijk), Conad (Italië) en Eroski (Spanje). Dat meldt het Duitse vakblad Lebensmittel Zeitung. Met de opzegging anticipeert Edeka naar verluidt op problemen die zouden kunnen ontstaan naar aanleiding van een rechtszaak in Frankrijk: daar riskeert Intermarché een boete van 150 miljoen euro wegens vermeend machtsmisbruik via aankoopcentrales Agecore en ITM Belgium.
 

De Franse concurrentie-autoriteit DGCCRF is namelijk van oordeel dat er sprake is van “misbruik van handelspraktijken”. De diensten die AgeCore aanbiedt, zouden niet in verhouding staan tot de kosten die ze aanrekenen. Retailers moeten betalen voor “het recht om onderhandelingen aan te gaan zonder echte economische tegenprestatie: de kosten daarvan zijn veel hoger dan de omzetstijging die zij geacht worden op te leveren,” luidt het. Dat legt mogelijk een bommetje onder de werking van de alliantie, die tussen 2018 en 2020 geregeld in het nieuws kwam met boycotacties tegen grote multinationals als Nestlé, Mars, PepsiCo en Coca-Cola.

 

Nog niet definitief?

Edeka zou nu meer heil zien in Everest, de nieuwe inkoopcombinatie die de retailer recent opzette met de Nederlandse websupermarkt Picnic. Die nieuwe organisatie heeft niemand minder dan Gianluigi Ferrari, voormalig topman van AgeCore, aangeworven om een hoofdkantoor te openen in Amsterdam. Voormalige Colruyt-aankoopdirecteur en Spar-topman Dirk Depoorter zal zich de start van zijn nieuwe job als CEO van AgeCore wel anders hebben voorgesteld. Zonder zijn grootste lid – goed voor zowat 40 procent van de omzet – verliest de alliantie flink aan impact. We vroegen hem om een reactie, maar die kwam nog niet.
 

Helemaal definitief is het vertrek van Edeka nog niet, denkt LZ. Er lopen nog gesprekken over de verkoop van de aandelen – daarover moeten alle leden hun akkoord geven – en mogelijk wil CEO Markus Mosa vooral de druk opvoeren om de contracten te heronderhandelen en een groter deel van de pot op te eisen. Wordt dus vervolgd…