Eerste glutenvrije voedingswinkel in België opent in Antwerpen | RetailDetail

Eerste glutenvrije voedingswinkel in België opent in Antwerpen

Eerste glutenvrije voedingswinkel in België opent in Antwerpen

In Antwerpen opende zopas de allereerste Belgische winkel waar alles draait rond allergenenvrije voeding: Gusta. Daarmee speelt uitbaatster Inez De Rijcker, zelf 'ervaringsdeskundige', in op het groeiende aantal Belgen dat lijdt aan een of andere voedselintolerantie.

Alles onder één dak

Meer en meer mensen in België krijgen te maken met voedselintoleranties of -allergieën en moeten noodgedwongen overschakelen op een glutenvrij, lactosevrij of suikervrij dieet om erger te voorkomen. Maar ook koemelk, gist, ei, soja en zelfs tarwe kunnen leiden tot allergische reacties.

 

Tot nog toe was er in ons land geen enkele gespecialiseerde voedingszaak waar je al die producten onder één dak kon vinden. Dat ondervond de 34-jarige Inez De Rijcker zelf aan den lijve: zij sukkelde al enkele jaren met prikkelbare darmen, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel, tot bleek dat ze aan een voedselintolerantie leed en ze op specifieke voeding moest overschakelen.

 

"Winkelen en koken was niet eenvoudig, want nergens vond je alles onder één dak. Ik schuimde natuurvoedingswinkel en bioshops af naar smaakvolle gluten- en lactosevrije voeding", zegt de coeliakiepatiënte, maar dat was een erg tijdrovende bezigheid.

 

Ziekte wordt business(idee)

Uiteindelijk besloot de Antwerpse om van haar ziekte haar beroep te maken. Ze bezocht tal van gespecialiseerde voedingsbeurzen, sloot deals met bakkers en gespecialiseerde producenten en opende nu in de Antwerpse Montignystraat 'Gusta'.

 

De naam is niet lukraak gekozen: "Zelf verkoop ik in mijn winkel enkel wat ik lekker vind. Voedselintoleranties mogen geen handicap meer zijn. Je moet even divers en lekker kunnen eten en koken als iedereen. Ik weiger in te boeten op de kwaliteit van mijn leven."

 

De Rijcker wil Gusta naar eigen zeggen laten uitgroeien tot een hippe, laagdrempelige en sfeervolle voedingswinkel: 'Gusta moet ook als een informatie- en degustatieplatform fungeren. Wie weet kan ik later wel een heuse Gusta-keten starten...', klinkt ze alvast ambitieus.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.