Eerste glutenvrije voedingswinkel in België opent in Antwerpen

Eerste glutenvrije voedingswinkel in België opent in Antwerpen

In Antwerpen opende zopas de allereerste Belgische winkel waar alles draait rond allergenenvrije voeding: Gusta. Daarmee speelt uitbaatster Inez De Rijcker, zelf 'ervaringsdeskundige', in op het groeiende aantal Belgen dat lijdt aan een of andere voedselintolerantie.

Alles onder één dak

Meer en meer mensen in België krijgen te maken met voedselintoleranties of -allergieën en moeten noodgedwongen overschakelen op een glutenvrij, lactosevrij of suikervrij dieet om erger te voorkomen. Maar ook koemelk, gist, ei, soja en zelfs tarwe kunnen leiden tot allergische reacties.

 

Tot nog toe was er in ons land geen enkele gespecialiseerde voedingszaak waar je al die producten onder één dak kon vinden. Dat ondervond de 34-jarige Inez De Rijcker zelf aan den lijve: zij sukkelde al enkele jaren met prikkelbare darmen, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel, tot bleek dat ze aan een voedselintolerantie leed en ze op specifieke voeding moest overschakelen.

 

"Winkelen en koken was niet eenvoudig, want nergens vond je alles onder één dak. Ik schuimde natuurvoedingswinkel en bioshops af naar smaakvolle gluten- en lactosevrije voeding", zegt de coeliakiepatiënte, maar dat was een erg tijdrovende bezigheid.

 

Ziekte wordt business(idee)

Uiteindelijk besloot de Antwerpse om van haar ziekte haar beroep te maken. Ze bezocht tal van gespecialiseerde voedingsbeurzen, sloot deals met bakkers en gespecialiseerde producenten en opende nu in de Antwerpse Montignystraat 'Gusta'.

 

De naam is niet lukraak gekozen: "Zelf verkoop ik in mijn winkel enkel wat ik lekker vind. Voedselintoleranties mogen geen handicap meer zijn. Je moet even divers en lekker kunnen eten en koken als iedereen. Ik weiger in te boeten op de kwaliteit van mijn leven."

 

De Rijcker wil Gusta naar eigen zeggen laten uitgroeien tot een hippe, laagdrempelige en sfeervolle voedingswinkel: 'Gusta moet ook als een informatie- en degustatieplatform fungeren. Wie weet kan ik later wel een heuse Gusta-keten starten...', klinkt ze alvast ambitieus.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


AB InBev investeert kwart miljard in Nigeria

24/11/2017

Brouwer AB InBev gaat 250 miljoen euro investeren in Nigeria, om er een vierde brouwerij neer te poten. Die brouwerij wordt de op één na grootste van AB InBev in Afrika en moet volgend jaar al de deuren openen.

Aantal drankenhandels voorbije tien jaar met 6% gedaald

24/11/2017

Het aantal drankenhandelaars in België is de voorbije tien jaar met 6% gedaald, blijkt uit de cijfers van brancheorganisatie FEBED. Het aantal drankenhandels met personeel is daarentegen wel gestegen.

Filet Pur: Sympathieke snoodaards

24/11/2017

De prijzen stijgen, de supermarkt wordt in z’n voortbestaan bedreigd en merkfabrikanten mogen nog altijd de rekening betalen. Ja, foodretailers, het blijven bandieten hoor, zoals blijkt uit dit alweer vrolijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

FMCG-consumptie groeit, prijzen stijgen

24/11/2017

Voor dagelijkse producten als voeding, verzorging en huishoudproducten stegen de verkoopprijzen voor de Europese consumenten met 2,5% in het derde kwartaal van 2017. De sterkste stijging in vier jaar.

Nestlé Belgilux heeft een nieuwe CEO

23/11/2017

Nestlé heeft bekend gemaakt dat Michel Mersch aan de slag gaat als de nieuwe CEO van Nestlé Belgilux. Hij volgt in die functie Alexander von Maillot op, die een nieuwe positie krijgt op het hoofdkantoor in Zwitserland.

Dure cognacs van Rémy Cointreau doet het goed in Azië

23/11/2017

De Franse drankengroep Rémy Cointreau pakt uit met uitstekende cijfers: vooral de duurdere flessen cognac gaan vlot over de toonbank. Zeker in China, Japan en Singapore is de groei opzienbarend.

Back to top