Eerste glutenvrije voedingswinkel in België opent in Antwerpen

Eerste glutenvrije voedingswinkel in België opent in Antwerpen

In Antwerpen opende zopas de allereerste Belgische winkel waar alles draait rond allergenenvrije voeding: Gusta. Daarmee speelt uitbaatster Inez De Rijcker, zelf 'ervaringsdeskundige', in op het groeiende aantal Belgen dat lijdt aan een of andere voedselintolerantie.

Alles onder één dak

Meer en meer mensen in België krijgen te maken met voedselintoleranties of -allergieën en moeten noodgedwongen overschakelen op een glutenvrij, lactosevrij of suikervrij dieet om erger te voorkomen. Maar ook koemelk, gist, ei, soja en zelfs tarwe kunnen leiden tot allergische reacties.

 

Tot nog toe was er in ons land geen enkele gespecialiseerde voedingszaak waar je al die producten onder één dak kon vinden. Dat ondervond de 34-jarige Inez De Rijcker zelf aan den lijve: zij sukkelde al enkele jaren met prikkelbare darmen, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel, tot bleek dat ze aan een voedselintolerantie leed en ze op specifieke voeding moest overschakelen.

 

"Winkelen en koken was niet eenvoudig, want nergens vond je alles onder één dak. Ik schuimde natuurvoedingswinkel en bioshops af naar smaakvolle gluten- en lactosevrije voeding", zegt de coeliakiepatiënte, maar dat was een erg tijdrovende bezigheid.

 

Ziekte wordt business(idee)

Uiteindelijk besloot de Antwerpse om van haar ziekte haar beroep te maken. Ze bezocht tal van gespecialiseerde voedingsbeurzen, sloot deals met bakkers en gespecialiseerde producenten en opende nu in de Antwerpse Montignystraat 'Gusta'.

 

De naam is niet lukraak gekozen: "Zelf verkoop ik in mijn winkel enkel wat ik lekker vind. Voedselintoleranties mogen geen handicap meer zijn. Je moet even divers en lekker kunnen eten en koken als iedereen. Ik weiger in te boeten op de kwaliteit van mijn leven."

 

De Rijcker wil Gusta naar eigen zeggen laten uitgroeien tot een hippe, laagdrempelige en sfeervolle voedingswinkel: 'Gusta moet ook als een informatie- en degustatieplatform fungeren. Wie weet kan ik later wel een heuse Gusta-keten starten...', klinkt ze alvast ambitieus.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top