Einde nadert voor mythische Aldi-tas

Shutterstock

Als een van de laatste grote spelers kondigt nu ook Aldi het definitieve einde van de plastic wegwerptas aan. Voortaan trekt de Duitse discounter volop de kaart van de herbruikbare tassen.

 

Bekendste kunstwerk van Duitsland

 

“Voortaan biedt Aldi zijn klanten enkel nog duurzame en herbruikbare draagtassen aan, zoals de Color-tas. Die is in elke vestiging te koop voor 59 cent”, zegt duurzaamheidsverantwoordelijke Hans De Bremme in de kranten van Sud Presse. “Andere opties zijn in ontwikkeling, zoals een draagtas in jutte of een plooibox.” De tas wordt inmiddels niet langer geproduceerd en is hier en daar al niet meer verkrijgbaar.

 

Weinig consumenten zullen het ooit beseft hebben, maar de plastic zak met blauw-witte diagonalen is eigenlijk een abstract kunstwerk, in 1972 ontworpen door de Duitse kunstenaar Günter Fruhtrunk. Die schilderde vooral abstracte en geometrische vormen. De legende wil dat de in 2012 overleden Berthold Albrecht, die niet alleen oldtimers maar ook kunstwerken verzamelde, fan was van Fruhtrunks werk. Albrecht, die niet bepaald bekend stond om zijn vrijgevigheid, zou met de kunstenaar een deal hebben gesloten waarbij die laatste zich tevreden stelde met een eenmalige som voor het gebruik van een van zijn werken (in plaats van een commissie per verkochte tas). Zonder het te beseffen werd zo de basis gelegd voor wat dus eigenlijk het bekendste kunstwerk van Duitsland zou worden.

 

Tien jaar geleden was Delhaize de eerste supermarkt in ons land die komaf maakte met de gratis wegwerptas voor eenmalig gebruik. Sindsdien zijn zo goed als alle distributieketens de ecologische(re) toer opgegaan. Ook de discounters: in september vorig jaar was het de beurt aan Lidl ‑ “een besparing van 200 ton plastic per jaar”, zegt woordvoerder Julien Wathieu in de krant ‑ en nu mag dus ook de Aldi-wegwerptas eindelijk met pensioen.