Eindejaarsacties doen supermarktprijzen dalen

Shutterstock.com

Volgens Test-Aankoop staan de supermarktprijzen op hun laagste niveau sinds het voorjaar. Toch betaal je voor de klassieke producten bij de meeste retailers nog altijd meer dan tijdens de lente.

 

Daling door vroege eindejaarsacties

Sinds het voorjaar monitort de consumentenorganisatie in negen supermarktketens de prijsevolutie voor 267 producten. Deze korf is samengesteld uit kruidenierswaren, verzorgingsproducten, dranken en zuivel, maar geen vlees, groenten en fruit.

 

Dit jaar zijn de supermarktketens wat vroeger begonnen met hun eindejaarsacties. Op die manier probeerden ze de consumenten ertoe aan te zetten hun eindejaarsaankopen wat meer te spreiden en zo al te drukke winkels vlak vóór Kerst en Nieuwjaar te vermijden.

 

Die acties komen wel degelijk tot uiting in de cijfers van Test-Aankoop. Bij de meeste supermarkten zijn de prijzen de voorbije weken gedaald ten opzichte van september. Zo liggen de prijzen bij Colruyt gemiddelde 1,7% lager; bij Aldi gaat het om een daling van ongeveer 1%.

 

Ten opzichte van begin maart blijven de meeste retailers echter duurder, stelt de consumentenorganisatie. “Het gemiddelde prijsniveau van de productkorf bij Colruyt en Collect&Go is de eerste helft van december nog altijd respectievelijk 2,6 % en 2,2 % hoger dan begin maart. Ook Carrefour Hyper (+1,5 %), Albert Heijn (+1,1 %) en Aldi (+ 0,9 %) zitten op een hoger prijsniveau dan toen.”

 

Uitzonderingen

Alleen Delhaize en Cora werden goedkoper in vergelijking met het begin van de metingen. Bij Delhaize daalden de prijzen met gemiddeld 1,6%. Cora verlaagde in oktober de prijzen van zo’n 850 huismerkproducten, en is nu  zelfs 6,6% goedkoper dan begin maart.

 

Voor alle duidelijkheid: de cijfers weerspiegelen enkel de prijsevolutie bij elke supermarkt afzonderlijk, maar zeggen natuurlijk niks over hoe de prijzen van de retailers zich onderling verhouden.

 

(Bron: Test-Aankoop)