Eindelijk eensgezindheid rond echte camembert | RetailDetail

Eindelijk eensgezindheid rond echte camembert

Eindelijk eensgezindheid rond echte camembert
Shutterstock

Na drie maanden onderhandelingen en decennia ontevredenheid bij de kleinere boeren, is er eindelijk een akkoord gesloten over een lijst met kwaliteitseisen waar camembert voortaan moet aan voldoen.

 

AOP Camembert

In Frankrijk is er al meer dan twintig jaar discussie aan de gang over welke kaas als camembert mag bestempeld worden. In principe gaat het daarbij enkel over kaas van niet-gepasteuriseerde melk van een bepaald type koeien uit Normandië: dat is de manier waarop de kleine boeren de kaas maken en waarvoor ze het keurmerk ‘AOP Camembert’ kregen.

 

De grote producenten vonden echter al snel een achterpoortje en zetten massaal ‘Camembert fabriqué en Normandie’ op hun verpakkingen, zelfs al kwam er amper een koe uit Normandië aan te pas. Klanten zagen het verschil niet en de kleine boeren werden in de verdrukking geduwd. Ook een klacht van de kaasboeren bracht geen zoden aan de dijk. Daarom besloot de Franse consumentenorganisatie ‘Fromages de Terroir’ vorig jaar zelf naar de overheid te stappen, waarna er officieel overleg kwam tussen de verschillende partijen. Dat overleg heeft nu tot een akkoord geleid, schrijft De Standaard.

 

“Slechtste scenario”

Grote bedrijven zullen voortaan 30% van hun melk halen bij Normandische koeien en de ambachtelijke producenten gingen er mee akkoord dat ook gepasteuriseerde camembert het AOP-keurmerk mogen dragen.

 

Ondanks het akkoord is Fromages de Terroir verre van tevreden. “Dit is het slechtste scenario wat mogelijk was”, reageerde de consumentenorganisatie. “Straks zal negen op de tien AOP-camemberts een gepasteuriseerd en industrieel product zijn. Oftewel: een middelmatig lopendebandkaasje.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top