EU bevestigt onderzoek naar Mondelez

Chocolade tabletten van Milka met Oreo in supermarkt
Shutterstock

De Europese concurrentiewaakhond heeft een onderzoek geopend naar koekjesfabrikant Mondelez: mogelijk heeft de FMCG-reus prijsafspraken gemaakt en crossborder-verkoop tegengehouden. 

 

Grenzen dicht voor koekjes?

Nadat eerder al huiszoekingen plaatsvonden in sommige Europese kantoren van Mondelez International, bevestigen nu zowel het bedrijf zelf als de Europese Commissie dat een officieel onderzoek loopt naar het Amerikaanse bedrijf. De fabrikant van onder andere Milka en Oreo wordt verdacht van inbreuken op het Europese mededingingsrecht.

 

Over wat Mondelez dan precies misdaan kan hebben, doen verschillende - nog onbevestigde - verhalen de ronde: sommige media spreken over leveringen in het zwart en van prijsafspraken. De Europese Commissie heeft het over mogelijke overtredingen op het vlak van grensoverschrijdende verkoop: de koekjesproducent zou hebben tegengehouden dat producten in elk land verkocht kunnen worden, bijvoorbeeld door de verpakkingen aan te passen.

 

200 miljoen euro

AB InBev werd recent veroordeeld voor soortgelijke praktijken: de bierreus zorgde er met speciale etiketten voor dat (goedkoper) bier uit Nederland en Frankrijk niet in België kon worden verkocht. De EU legde de brouwer een boete van 200 miljoen euro op.

 

Het onderzoek loopt sinds november vorig jaar, maar nu is het nieuws officieel bevestigd door beide partijen. Mondelez International noemt het onderzoek immers in haar nieuwste jaarverslag voor de Amerikaanse concurrentie-autoriteit. Het bedrijf zegt mee te werken met de Commissie. Een woordvoerder van de EU bevestigt het bericht van zijn kant tegenover vakblad Euractiv.