EU gaat vegetarische voeding reguleren

EU gaat vegetarische voeding reguleren
Shutterstock

De Europese Commissie gaat een wettelijk kader creëren rond vegetarische en veganistische voeding. Producenten die hun producten vegetarisch willen noemen zullen in de toekomst aan bepaalde regels moeten voldoen.

Duitsland het goede voorbeeld

Het is wel nog een tijdje wachten op die wettelijke definitie van vegetarische en veganistische voeding, want pas in 2019 start het voorbereidend werk. In 2011 werd er al gewag gemaakt van zo’n regulering, maar verder was er nog geen werk van gemaakt. 

 

“Europese consumenten van veganistische en vegetarische voeding zullen samen met producenten en retailers kunnen vertrouwen op een set regels voor plantaardige voeding. Dit zal de positie van alle partijen in de keten verbeteren”, zegt de European Vegetarian Union, die al sinds 2008 ijvert voor een degelijk wettelijk kader. Ook FoodDrinkEurope onderschrijft dat een definitie van de twee termen dringend nodig is, om de keuzevrijheid van de consument te garanderen. 

 

Duitsland is op dat vlak een voorloper in Europa, want daar werd in 2016 al een voorstel goedgekeurd om een wettelijke definitie van de twee termen te creëren. Toen werd ook al gehoopt dat het Duitse voorstel snel navolging zou vinden in de rest van Europa.