EU-wet voor meer en beter gelabelde bioproducten

EU stemt wet voor betere biolabels

EU stemt wet voor betere biolabels
Shutterstock

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

 

“Bioproductie moet omhoog”

Na de Europese Commissie keurt nu ook het Europese Parlement nieuwe regels goed voor de biologische landbouw in Europa. Het wetsvoorstel moet zorgen voor een eerlijkere concurrentie, vooral met niet-EU-landen die profiteren van de grote vraag naar bioproducten in Europa. Het Parlement deed er wel twintig maanden over om de aangepaste versie van het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Commissie te bekrachtigen, maar de tekst is een “stap in de goede richting,” vindt de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan.

 

Er worden nu strengere regels van kracht voor de import van bioproducten van buiten de Europese Unie en er komt een biolabel dat meer duidelijkheid moet verschaffen over de oorsprong van het product. Dat zou op termijn voor een verhoogde biologische productie in de EU moeten zorgen: “Duidelijke regels maken biologische landbouw aantrekkelijker voor de producenten, waardoor ook de consument meer toegang krijgt tot in de EU geproduceerde bioproducten,” zo klinkt het bij Hogan. Momenteel overstijgt de vraag naar bioproducten het huidige Europese aanbod.

 

Ook bij ons is er dringend nood aan een aantrekkelijker kader voor biologische landbouw: begin vorige maand kwam minster Joke Schauvliege nog met een plan om het povere aandeel van bioproductie – goed voor slechts 1,1% van de Vlaamse landbouwoppervlakte – op zijn minst op te krikken tot het Europese gemiddelde van 6,7%. Zo’n 1,4 miljoen euro zou dit jaar extra vrijgemaakt worden voor onderzoek en innovatie, wat de totale investering in biolandbouw voor 2018 op 6,4 miljoen euro brengt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.