EU-wet voor meer en beter gelabelde bioproducten

EU stemt wet voor betere biolabels

EU stemt wet voor betere biolabels
Shutterstock

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

 

“Bioproductie moet omhoog”

Na de Europese Commissie keurt nu ook het Europese Parlement nieuwe regels goed voor de biologische landbouw in Europa. Het wetsvoorstel moet zorgen voor een eerlijkere concurrentie, vooral met niet-EU-landen die profiteren van de grote vraag naar bioproducten in Europa. Het Parlement deed er wel twintig maanden over om de aangepaste versie van het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Commissie te bekrachtigen, maar de tekst is een “stap in de goede richting,” vindt de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan.

 

Er worden nu strengere regels van kracht voor de import van bioproducten van buiten de Europese Unie en er komt een biolabel dat meer duidelijkheid moet verschaffen over de oorsprong van het product. Dat zou op termijn voor een verhoogde biologische productie in de EU moeten zorgen: “Duidelijke regels maken biologische landbouw aantrekkelijker voor de producenten, waardoor ook de consument meer toegang krijgt tot in de EU geproduceerde bioproducten,” zo klinkt het bij Hogan. Momenteel overstijgt de vraag naar bioproducten het huidige Europese aanbod.

 

Ook bij ons is er dringend nood aan een aantrekkelijker kader voor biologische landbouw: begin vorige maand kwam minster Joke Schauvliege nog met een plan om het povere aandeel van bioproductie – goed voor slechts 1,1% van de Vlaamse landbouwoppervlakte – op zijn minst op te krikken tot het Europese gemiddelde van 6,7%. Zo’n 1,4 miljoen euro zou dit jaar extra vrijgemaakt worden voor onderzoek en innovatie, wat de totale investering in biolandbouw voor 2018 op 6,4 miljoen euro brengt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".