Europese Commissie opent antitrustonderzoek Mondelez

Shutterstock.com

De Europese Commisie heeft een formeel onderzoek geopend naar Mondelez. De koekjesfabrikant zou de concurrentieregels hebben overtreden door de grensoverschrijdende handel van zijn producten binnen de Europese Unie te belemmeren.

 

Prijzen kunstmatig opgedreven?

"Chocolaatjes, koekjes en koffie zijn producten die dagelijks door Europese burgers worden geconsumeerd”, zei eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. "We openen een formeel onderzoek om te zien of Mondelez, een belangrijke producent van deze producten, de vrije concurrentie heeft beperkt door verschillende praktijken in te voeren die handelsstromen beperken, wat uiteindelijk heeft geleid tot hogere prijzen voor de consumenten."

 

Concreet wil de Commissie nagaan of de koekjesfabrikant afspraken heeft gemaakt met afnemers door hen te verbieden bepaalde producten van Mondelēz te verkopen in andere EU-lidstaten. Op die manier zou er schaarste gecreëerd zijn, wat dan weer tot hogere prijzen heeft geleid.

 

Volgens RTL Nieuws kan een eventuele boete voor het schenden van de concurrentieregels oplopen tot maximaal 10% van de omzet. In het geval van Mondelez betekent dat een maximumboete van zo’n 2,5 miljard euro.