Europese consumentenorganisaties willen voedingsprofielen op verpakkingen | RetailDetail

Europese consumentenorganisaties willen voedingsprofielen op verpakkingen

Europese consumentenorganisaties willen voedingsprofielen op verpakkingen
Shutterstock

De Europese consumentenorganisatie BEUC en elf van zijn leden, waaronder Test-Aankoop, willen dat de Europese Unie werk maakt van voedingsprofielen op verpakkingen, om zo misleidende gezondheidsclaims aan te pakken.

 

Aangekondigd in 2006

Op heel wat verpakkingen van voedingsproducten wordt immers uitgepakt met gezondheidsclaims, waarbij bijvoorbeeld wordt aangegeven dat het product een grote hoeveelheid van een gezonde stof bevat. Vaak gaat het daarbij echter ook over ongezonde producten, die veel vet en suiker bevatten. “Neem nu Nesquick”, zegt Simon November van Test-Aankoop aan VTM Nieuws: “De consument wordt gelokt door ijzer, vitamine D en zink. Gezondheid zogezegd. Maar kijken we op de achterzijde, dan zien we dat het product vol met suiker zit. Dat is een probleem dat we bij heel wat producenten tegenkomen. Het is zeker geen alleenstaand geval.”

 

De BEUC wil daarom dat er eindelijk voedingsprofielen worden ingevoerd. Die werden al in 2006 aangekondigd, maar werden nooit doorgevoerd. Die profielen moeten de consument een duidelijk beeld geven van de voeding die ze eten, zowel de voordelen als de nadelen.

 

EU bekijkt alternatieven

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, is niet gekant tegen de voedingsprofielen, maar wil dan wel dat ze voldoende wetenschappelijk onderbouwd worden. “Dan moet er wel een open discussie gevoerd worden, op wetenschappelijke basis, en niet op basis van vooroordelen over bepaalde productcategorieën. Als dat zou gebeuren, hebben die producenten niet langer incentives om aan innovatie te doen - consumenten zullen die producten toch niet kopen”, zegt Fevia-woordvoerder Nicholas Courant aan HLN.

 

Bij de EU klinkt er minder enthousiasme: daar wordt momenteel gewerkt aan een herziening van de EU-richtlijn uit 2006. “Daarna pas kan beslist worden of de doelstelling ook zonder voedingsprofielen kan bereikt worden, en of er alternatieven zijn.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top