Europese steun voor ontslagen Carrefour-werknemers geblokkeerd

Europese steun voor ontslagen Carrefour-werknemers geblokkeerd
Shutterstock.com

De goedkeuring van 1,6 miljoen euro Europese steun voor de ontslagen Waalse werknemers van Carrefour zit muurvast: te weinig lidstaten willen het voorstel steunen.

 

Loopbaanbegeleiding

Vorige maand had de Europese Commissie voorgesteld om 1,6 miljoen euro uit uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) ter beschikking te stellen om 400 ontslagen Carrefour-werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Het geld zou onder meer gebruikt worden voor actieve loopbaanbegeleiding en beroepsopleidingen.

 

Carrefour België voerde vorig jaar een grote herstructurering door waarbij 950 werknemers hun baan verloren. Omdat de werkloosheid in Wallonië al erg hoog ligt, stapte België zelf naar Europa met de vraag voor steun voor de ontslagen werknemers uit die regio.

 

Verzet

Het voorstel van de Commissie zit nu echter geblokkeerd omdat te weinig lidstaten het willen goedkeuren. Tegenstanders argumenteren daarbij het EFG niet bedoeld is voor het opvangen van de gevolgen van de concurrentie van de e-commerce. "De Commissie erkent terecht dat het banenverlies bij Carrefour een rechtstreeks gevolg is van geglobaliseerde handelspatronen. Ontslagen werknemers hebben bijgevolg recht op financiële steun uit dat fonds", reageert Kris Peeters in De Tijd.

 

Ook Johan Van Overtveldt reageert verbolgen en verwijst naar een soortgelijke situatie in de Finse retailsector uit 2017, die toen wél op steunmaatregelen kon rekenen. "Men zou toch op zijn minst mogen verwachten dat alle dossiers op dezelfde, uniforme manier behandeld worden en dat men niet à la tête du client werkt", klinkt het streng. Vandaag volgt er nieuw overleg met vertegenwoordigers van de lidstaten.