Ex-topvrouw eist 1,6 miljoen van Lunch Garden

Exterieur van restaurant Lunch Garden
Foto: Kristof Bellens / Shutterstock.com

Annick Van Overstraeten, de vroegere CEO van Lunch Garden, trekt naar de rechtbank: de manager vraagt een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro naar aanleiding van haar ontslag.

 

Morele schadevergoeding

Tot mei van dit jaar was Annick Van Overstraeten CEO van Lunch Garden, een functie die ze meer dan tien jaar lang uitoefende. Hoewel Van Overstraeten sinds juli aan de slag is bij de ‘nieuwe’ Le Pain Quotidien, die in dezelfde periode een doorstart maakte, krijgt haar ontslag nu nog een staartje.


De gewezen topvrouw klaagt haar ex-werkgever aan: ze vordert via de rechtbank 1,6 miljoen euro. Dat bedrag bestaat vooral uit een forse morele schadevergoeding, maar bestaat ook uit een misgelopen bonus van 142.200 euro voor 2019, een vertrekvergoeding van zes maanden opzeg (191.400 euro) en een bonus van 242.000 euro voor de overname van Lunch Garden door eigenaar Freshstream in 2015.


Van Overstraeten meent dat haar ontslag een wraakactie was en dat ze werd voorgelogen door eigenaar Freshstream. Zo zou het bedrijf Le Pain Quotidien hebben wijsgemaakt dat de ex-CEO gebonden was door een niet-concurrentiebeding, terwijl dat volgens haar niet het geval was. De misnoegde topvrouw eist daarvoor 10.000 euro, bericht De Tijd.

 

Ondanks of door reorganisatie?

Volgende week donderdag gaat het proces van start, maar Lunch Garden kan de extra kosten nu wel missen als kiespijn. Deze week maakte de restaurantketen nog bekend liefst 7 miljoen euro te willen besparen met een ingrijpende reorganisatie. Daarbij verliezen 138 medewerkers, ofwel meer dan 1 op 10, hun job.


Mogelijk is die ontslagronde weliswaar een van de aanleidingen voor het vertrek van Annick Van Overstraeten: er zou een conflict over niet nader genoemde plannen met het personeel aan de basis hebben gelegen. “Ook in tijden van crisis is het voor mij belangrijk om het personeel op een eerlijke en correcte manier te behandelen", verklaarde de CEO eerder.