Exclusief: het grote snackonderzoek | RetailDetail

Exclusief: het grote snackonderzoek

Exclusief: het grote snackonderzoek
Shutterstock

Verliest de volwaardige maaltijd echt aan belang? Wanneer kiezen consumenten voor tussendoortjes? Speelt gezondheid een toenemende rol? De komende weken brengt RetailDetail Food exclusieve cijfers uit het eerste grote snackonderzoek van Food in Mind en iVox.

Eetgedrag in kaart

Food in Mind en iVox onderzochten het snackgedrag van 1.129 Belgen tussen 18 en 65 jaar. De enquête peilde niet enkel naar hun attitude, maar observeerde ook hun eetgedrag: ze hielden gedurende zeven dagen een dagboek bij, wat gegevens opleverde over wel 23.000 consumptiemomenten. Hoewel het onderzoek dateert van augustus 2015, blijven de conclusies vandaag meer dan relevant. De inzichten werden nooit eerder gepubliceerd. RetailDetail Food brengt ze nu in een exclusieve artikelreeks gedurende acht weken.

 

Dat de drie hoofdmaaltijden onder druk staan lijkt geen groot nieuws, maar het is goed deze trend bevestigd te zien in cijfers en prognoses. Bijna één op drie respondenten heeft minstens één keer per week een volledige dag zonder een volwaardige klassieke maaltijd. De helft van de consumpties zijn snacks, maaltijdvervangers of tussendoortjes. Mensen eten de hele dag door en één op de drie consumpties gebeurt buitenshuis, vier op de tien consumpties bereiden consumenten niet zelf. Zeven op de tien consumenten kopen dranken uit de automaat, en één op twee koopt er snacks. 

 

Dit zijn geen voorbijgaande fenomenen, zegt foodservicespecialist Eddy Bovijn van Food in Mind: “Integendeel, als je consumenten vraagt naar hun toekomstig gedrag, dan zien ze zichzelf enkel meer snacken. En hun kinderen nog meer… Zij zijn de snackers van de toekomst.”

 

Foodconcepten aanpassen

Exact de helft van de respondenten verwacht in de toekomst vaker buitenshuis te zullen eten. 32% zal meer tussendoortjes eten, 37% zal meer bereide maaltijden eten. Gezondheid en gemak zijn hier belangrijke drijfveren waarvan de impact enkel groter zal worden, zowel voor fabrikanten als foodservicespelers en foodretailers. 

 

Volgen de foodservicespelers deze trends? “Studentenrestaurants, zowel VUB als Alma, communiceren elk jaar opnieuw dat meer dan de helft tot wel 60% van hun tickets uit snacks bestaan”, aldus Bovijn. “Maar veel traditionele grootkeukens in het onderwijs of het bedrijfsleven lijken nog steeds niet te bewegen, tot de subsidiering ter sprake komt… Mijn collega Jo Hillaert haalde recent een associatie van hogescholen uit de rode cijfers door consequent het assortiment en de foodconcepten te analyseren en aan te passen aan de reële behoeften van de doorsnee student.”

 

Definities

•    Een (volwaardige) maaltijd bestaat (meestal) uit drie componenten: een eiwitproduct (vlees/vis/gevogelte of vervanger), een vezelproduct (groente) en een zetmeelproduct (aardappelen/pasta/rijst).
•    Een snack of maaltijdvervanger is geen volwaardige maaltijd maar één of meerdere afzonderlijke componenten ervan, bijvoorbeeld een belegd broodje, een slaatje, frieten, wrap, pitta, een kom soep…
•    Een tussendoortje is een zoete of zoute snack zoals gekend uit de retail: chocoladereep, koekje, chips, nootjes, stuk fruit, yoghurt, patisserie…
 


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coca-Cola groeit dankzij Light en Zero

25/04/2018

In zijn eerste kwartaal noteerde Coca-Cola een omzetdaling met 16%, maar dat is voor de frisdrankenproducent nog steeds beter dan verwacht. Op eigen kracht verhoogt Coca-Cola de omzet met 5%, onder meer door de herlancering van zijn suikervrije drankjes.

Carrefour België rondt kaap van 300 Express-winkels

24/04/2018

Morgenavond opent Carrefour zijn 300ste Express-winkel in België, nummer 92 alweer in de Brusselse regio. Dat is een belangrijke mijlpaal voor de winkelketen, die in de nieuwe Express ook zijn herwerkt winkelconcept voor doorgaande klanten lanceert.

Albert Heijn test ‘rustig-aan-kassa’

24/04/2018

Albert Heijn heeft een proefproject opgestart met een ‘rustig-aan-kassa’. De supermarktketen geeft daarmee gehoor aan de verzuchtingen van klanten die net niét snel willen winkelen en graag tijd maken voor een praatje aan de kassa.

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.