Exki Frankrijk zoekt juridische bescherming

Shutterstock.com

De Franse tak van de Belgische restaurantketen Exki heeft een verzoekschrift tot gerechtelijke reorganisatie ingediend en verkregen. De keten wil nu opnieuw onderhandelen met zijn pandverhuurders.

 

Zuurstof

De Franse dochteronderneming van Exki, goed voor 21 eigen restaurants en evenveel franchisevestigingen, neemt zijn toevlucht tot een gerechtelijke reorganisatie omdat het zwaar getroffen is door de coronacrisis. “We hebben 80% van onze omzet verloren, die 150 miljoen euro bedroeg in 2019. 70% van onze restaurants zijn gesloten. We hebben zuurstof nodig ”, zegt marketingdirecteur David Esseryk aan Zepros.

 

De gerechtelijke beschermingsmaatregel stelt het bedrijf nu in staat om de huur te heronderhandelen. Op dit moment betaalt de keten nog steeds de de volledige huur, tot grote ergernis van Esseryk. “Welk bedrijf kan een jaar lang gesloten blijven zonder inkomsten te genereren? Want afhaalmaaltijden maken slechts 10% uit van de omzet. In België en Luxemburg konden we onderhandelen met de pandeigenaars. Waarom kan dat niet in Frankrijk?”, vraagt hij zich af.

 

In september vorig jaar pompten de aandeelhouders van Exki nog 3 miljoen euro vers kapitaal in het bedrijf. Dat geld moest vooral dienen om te kunnen blijven investeren in renovaties en digitalisering. Door de coronacrisis was het onmogelijk om die investeringen zonder bijkomende middelen te dragen.