Export voeding stijgt, maar industrie waarschuwt

Export voeding stijgt, maar industrie waarschuwt

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, zag ondanks de Russische boycot de Belgische voedingsexport met 3,3% stijgen. 2016 zal echter een moeilijk jaar worden, vreest de organisatie, mede door de brexit.

Export motor van groei

De voorbije tien jaar maakte de Belgische voedingsindustrie een enorme groei door: de omzet steeg met maar liefst 50% tot 48,1 miljard euro, gestuwd door een export die 62,2% aantrok. De buurlanden zijn logischerwijs goed voor het overgrote deel van de buitenlandse afname (56% om precies te zijn), maar de grootste groeiers waren te vinden in het tiental landen dat in 2004 lid werd van de Europese Unie: Letland (+67,2%), Slovakije (+34,4%) en Estland (+22,8%). Het voorbije jaar lagen de grootste groeiers echter nog verder, met de VS (+17%) en China (+30%). De logische grootste daler was Rusland (-41%).

 

Niet alleen die Russische boycot baart voorzitter Jean Eylenbosch zorgen: ook het resultaat van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk is reden tot ongerustheid. "Met de Brexit kijken we nu wellicht aan tegen een daling van de export naar onze vierde grootste exportmarkt", waarschuwt Eylenbosch. Op korte termijn is er de dalende koers van het Britse Pond, maar daarnaast waarschuwt Fevia voor mogelijke protectionistische maatregelen.

 

De ongerustheid voor de toekomst houdt voedingsbedrijven echter niet tegen om te investeren: in 2015 steeg het totaalbedrag van de investeringen in de Belgische voedingsindustrie met 10% naar 1,43 miljard euro. Met meer dan 88.000 rechtstreekse en 137.000 onrechtstreekse jobs is de voedingsindustrie nu verantwoordelijk voor 19% van de industriële werkgelegenheid in België, stelt Fevia.

 

Concrete voorstellen voor overleg

Toch komen er voor de sector belangrijke jaren aan, meent de organisatie: de kilometerheffing en een enorm gestegen energiekost kunnen de voedingsbedrijven zuur opbreken. Daarom doet Fevia drie concrete voorstellen: een gezondheidsplan waaraan iedereen samenwerkt en dat veel verder gaat dan de huidige gezondheidstaks, het afbouwen van de loonkost en het bevriezen van de meerkosten op elektriciteit. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour blijft marktaandeel verliezen in Frankrijk

13/12/2017

Dat CEO Alexandre Bompard voor een grote uitdaging staat bij Carrefour, werd zopas nog eens bevestigd door de nieuwste cijfers van Kantar Worldpanel. Zijn keten was vorige maand immers de grootste verliezer qua marktaandeel in Frankrijk.

Nederland en België blijven zorgenkindjes voor gescheiden Metro

13/12/2017

De Duitse foodretailgroep Metro zegt in zijn eerste jaar sinds de afsplitsing van zijn non-foodactiviteiten een solide basis voor nieuwe groei te hebben gelegd. De Benelux blijft nochtans een rem op die groei zetten. 

 

70 jobs verdwijnen op hoofdkantoor AB InBev in Leuven

12/12/2017

Op het hoofdkantoor van AB InBev in Leuven verdwijnen zeventig banen, nu de brouwer besloten heeft om zijn wereldwijde aankoopdienst te verhuizen naar Zwitserland. Daar bevond zich ook al de aankoopdienst van SABMiller.

Binnenkort een taks op vlees: wordt vlees de nieuwe tabak?

12/12/2017

Binnen de tien jaar komt er een vleestaks die vleesverbruik moet ontmoedigen, menen onderzoekers en parlementairen van over de hele wereld. De snelle groei van de vleesconsumptie heeft immers ernstige gevolgen voor klimaat en gezondheid.

 

AB InBev opent nieuwe brouwerij in China

12/12/2017

Brouwer AB InBev heeft een nieuwe brouwerij geopend in China, die jaarlijks 1,5 miljoen ton bier kan produceren en daarmee de grootste brouwerij van het bedrijf in Azië is. AB InBev hoopt zo te profiteren van de groeiende middenklasse in China.

Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oetker, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Back to top