Export voeding stijgt, maar industrie waarschuwt | RetailDetail

Export voeding stijgt, maar industrie waarschuwt

Export voeding stijgt, maar industrie waarschuwt

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, zag ondanks de Russische boycot de Belgische voedingsexport met 3,3% stijgen. 2016 zal echter een moeilijk jaar worden, vreest de organisatie, mede door de brexit.

Export motor van groei

De voorbije tien jaar maakte de Belgische voedingsindustrie een enorme groei door: de omzet steeg met maar liefst 50% tot 48,1 miljard euro, gestuwd door een export die 62,2% aantrok. De buurlanden zijn logischerwijs goed voor het overgrote deel van de buitenlandse afname (56% om precies te zijn), maar de grootste groeiers waren te vinden in het tiental landen dat in 2004 lid werd van de Europese Unie: Letland (+67,2%), Slovakije (+34,4%) en Estland (+22,8%). Het voorbije jaar lagen de grootste groeiers echter nog verder, met de VS (+17%) en China (+30%). De logische grootste daler was Rusland (-41%).

 

Niet alleen die Russische boycot baart voorzitter Jean Eylenbosch zorgen: ook het resultaat van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk is reden tot ongerustheid. "Met de Brexit kijken we nu wellicht aan tegen een daling van de export naar onze vierde grootste exportmarkt", waarschuwt Eylenbosch. Op korte termijn is er de dalende koers van het Britse Pond, maar daarnaast waarschuwt Fevia voor mogelijke protectionistische maatregelen.

 

De ongerustheid voor de toekomst houdt voedingsbedrijven echter niet tegen om te investeren: in 2015 steeg het totaalbedrag van de investeringen in de Belgische voedingsindustrie met 10% naar 1,43 miljard euro. Met meer dan 88.000 rechtstreekse en 137.000 onrechtstreekse jobs is de voedingsindustrie nu verantwoordelijk voor 19% van de industriële werkgelegenheid in België, stelt Fevia.

 

Concrete voorstellen voor overleg

Toch komen er voor de sector belangrijke jaren aan, meent de organisatie: de kilometerheffing en een enorm gestegen energiekost kunnen de voedingsbedrijven zuur opbreken. Daarom doet Fevia drie concrete voorstellen: een gezondheidsplan waaraan iedereen samenwerkt en dat veel verder gaat dan de huidige gezondheidstaks, het afbouwen van de loonkost en het bevriezen van de meerkosten op elektriciteit. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".