Familieruzie dreigt Aldi Nord opnieuw te verlammen

Aldi Nord logo
Shutterstock.com

Een oude vete onder Aldi-erfgenamen escaleert nu een kleinzoon van medeoprichter Theo Albrecht enkele familieleden voor de rechter daagt. Op de achtergrond speelt de complexe financiële structuur bij de retailer.

 

Drie stichtingen

Nicolay Albrecht, een kleinzoon van Theo Albrecht, die samen met z’n broer Karl in 1961 discountketen Aldi oprichtte, daagt z’n moeder, drie van z’n zussen en hun advocaat voor de rechter. Hij beschuldigt hen ervan dat ze miljoenen hebben ontvreemd uit één van de drie stichtingen waarin het familiefortuin werd ondergebracht, schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Het is een nieuwe aflevering in een familievete die al aansleept sinds het overlijden van Berthold Albrecht (zoon van Theo) in 2012: sindsdien poogt de familie zijn weduwe Babette uit te sluiten omdat ze er een te flamboyante levensstijl zou op nahouden.
 

Aldi Nord, het moederbedrijf van de retailer in onder andere België en Nederland, wordt gecontroleerd door drie stichtingen: de Markus-stichting bezit 61 procent van de aandelen, de Lukas- en Jakobus-stichting elk 19,5 procent. De macht van de familieleden in die stichtingen is sinds een uitspraak van de rechtbank in 2017 sterk ingeperkt: professionele managers bepalen er voortaan het dagelijkse beleid. Maar enkele familieleden schikken zich niet zomaar naar die uitspraak en blijven de Jakobus-stichting controleren. Dat verklaart het recente initiatief van Nicolay Albrecht.
 

De drieledige financiële structuur van Aldi Nord werd oorspronkelijk bedacht om het bedrijf te beschermen tegen vijandige overnames. Maar als de drie stichtingen niet samenwerken en in gelijke mate blijven investeren in Aldi Nord, dan dreigt de retailer verlamd te worden, vrezen waarnemers.