In fastfood tellen smaak, prijs en snelheid | RetailDetail

In fastfood tellen smaak, prijs en snelheid

In fastfood tellen smaak, prijs en snelheid
Shutterstock

De sector van de fastfood- en selfservicerestaurants wordt gedomineerd door een beperkt aantal grote namen. Drivers zijn smaak, prijs-kwaliteitverhouding en snelheid. 


Drie grote merken


In de sector van de fastfoodrestaurants springen drie merken er bovenuit. McDonald’s, Quick en Pizza Hut behalen alle drie een merkbekendheid van meer dan 90% in het grote snackonderzoek van Food in Mind en iVox. Domino’s volgt op ruime afstand: het is gekend door één op drie consumenten. Geen verrassingen hier: McDonald’s en Quick worden het meest frequent bezocht. Slechts één op vijf consumenten zou naar eigen zeggen nooit iets in een fastfoodrestaurant kopen. 


De belangrijkste redenen om een specifiek fastfoodrestaurant te verkiezen: het lekkerste aanbod, de mogelijkheid om te zitten, de snelle bediening, de ruime keuze.
 

Opwaardering


“Een Beneluxonderzoek dat Food in Mind een aantal jaar geleden voerde in de hotelindustrie, leerde ons dat de klant bereid is iets meer te betalen voor een standaardovernachting op voorwaarde dat er een hogere service wordt geboden”, zegt Eddy Bovijn van Food in Mind. 


“Formule 1 wordt dan ook vervangen door Etaphotel en door Ibis Budget, waar de bezoeker voor een iets hoger bedrag heel wat meer comfort kan krijgen. Een ander voorbeeld is de opwaardering die McDonalds nu doorvoert: van een traditioneel fastfood restaurant naar een fast-casual eetgelegenheid met een sterkere nadruk op sfeer en bediening. De komst van Burger King zal deze trend nog versnellen.”
 

Niet te duur


In het segment van de zelfbedieningsrestaurants zijn Lunch Garden en IKEA het beste gekend, gevolgd door Makro en Colmar. Lunch Garden en IKEA worden ook het vaakst bezocht, en de voorkeur gaat duidelijk nog steeds naar Lunch Garden. Gevraagd naar de belangrijkste redenen om een selfservice familierestaurant te verkiezen, vermelden respondenten met grote voorsprong de prijs. Het mag niet te duur zijn. Andere factoren zijn de prijs-kwaliteitverhouding, de snelle bediening en de parkeergelegenheid. 


“De grote ketens van familierestaurants behalen vandaag een minimaal rendement. De opzet om alles te willen bieden voor alle Belgen is immers achterhaald,” weet Eddy Bovijn. “Om te verjongen, maken ze werk van culinaire variatie – een snackaanbod – en van beleving gericht op specifieke doelgroepen. Hier betekent kiezen alleen maar winnen.”

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.