FAVV roept drie keer meer voedingswaren terug

Foto: Shutterstock

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft vorig jaar drie keer meer voedingsproducten teruggeroepen dan het jaar voordien. Dat kwam vooral door scherpere controle, want de voedselkwaliteit in België is onveranderd hoog gebleven.

 

Kwaliteit nog steeds uitstekend

De kwaliteit van het voedsel in België is vorig jaar stabiel gebleven ten opzichte van een jaar eerder, bericht Le Soir aan de hand van cijfers van FAVV. Het niveau van de voeding die in België wordt verkocht, blijft uitstekend, zo klinkt het. Het FAVV liet wel drie keer zoveel producten terugroepen als in 2017, maar dat is vooral te wijten aan extra controles en snellere ingrepen vanwege het agentschap. Zo zou België eerder tot terugroeping overgaan dan andere Europese landen wanneer een risicomelding of waarschuwing werd doorgegeven. 

 

In sommige gevallen was België zelfs het enige land dat producten terugriep wanneer een Europese melding binnenkwam, reageert de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia. Ook de producenten zelf controleerden vorig jaar meer, aldus de federatie.

 

In totaal liet het FAV vorig jaar 171 keer voedingswaren terugroepen. Dat is 222% meer dan een jaar eerder, toen het voedselagentschap consumenten slechts 53 maal vroeg om producten terug te brengen. Ook in 2016 waren er 53 terugroepacties. Van alle terugroepingen in 2018 ging het 78 keer over een microbiologisch risico, in 61 gevallen was er een chemisch risico en bij 32 terugroepingen was er een fysiek risico, zoals wanneer er glas in de voeding kan zijn terechtgekomen.